Linkovi

Na kabulski aerodrom sletio prvi međunarodni putnički avion


Avion Pakistan International Airlines slijeće na aerodrom u Kabulu, 13. septembar 2021.
Avion Pakistan International Airlines slijeće na aerodrom u Kabulu, 13. septembar 2021.

Avion pakistanske kompanije PIA sletio je u ponedjeljak (13. septembra) na kabulski aerodrom i to je prva međunarodna putnička letjelica koja je stigla u Afganistan od 15. augusta kada su talibani preuzeli vlast u toj državi.

Avion iz Islamabada sletio je oko 10.30 časova po lokalnom vremenu na aerodrom u Kabulu, a prevozio je nekoliko putnika.

"U avionu je bilo desetak ljudi, možda je više bilo članova posade nego putnika", rečeno je agenciji AFP.

AFP ocjenjuje da današnje slijetanje stranog aviona predstavlja jedan od prvih znakova ekonomske normalizacije u Afganistanu.

Talibani su prošle sedmice formirali novu vladu u Afganistanu, nekoliko sedmica nakon što su zauzeli Kabul 15. augusta i nekoliko dana nakon što su posljednji pripadnici međunarodnih snaga napustili Afganistan.

Katar je pomagao u ponovnom otvaranju i radu kabulskog aerodroma nakon što su 15. avgusta talibani zauzeli Kabul, a strane snage, predvođene Sjedinjenim Državama, počele evakuaciju tokom koje je 123.000 napustilo ovu zemlju.

Katar posljednjih godina djeluje kao centralni posrednik između talibana i međunarodne zajednice. Brojne zemlje, uključujući i Sjedinjene Države premjestile su svoje ambasade iz Kabula u Dohu nakon preuzimanja talibana.

Aerodrom Hamid Karzai bio je zatvoren od kada je 31. augusta završena masovna evakuacija stanovništva predvođena Sjedinjenim Državama. Kraj evakuacije gotovo 123.000 stranih državljana, kao i Afganistanaca koji su im pomagali ili su bili u riziku od života pod vladavinom talibana, označio je i povlačenje posljednjih američkih snaga iz Afganistana nakon 20 godina rata.

Uprkos ogromnoj evakuacijskoj operaciji, hiljade ljudi koji su željeli napustiti Afganistan nisu uspjeli da se ukrcaju na letove. Talibani su ranije obećali da će svima koji žele da odu dati siguran prolaz.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG