Linkovi

Afganistan: Talibani javno pogubili osuđenog ubicu


FILE - Taliban fighters patrol in Farah province, southwest of Kabul, Afghanistan, Aug. 11, 2021. Taliban rulers on Dec. 7, 2022, carried out the first public execution of a man charged with murder since returning to power. The execution took place at a stadium in Farah province.
FILE - Taliban fighters patrol in Farah province, southwest of Kabul, Afghanistan, Aug. 11, 2021. Taliban rulers on Dec. 7, 2022, carried out the first public execution of a man charged with murder since returning to power. The execution took place at a stadium in Farah province.

Afganistanski talibanski vladari u srijedu su izvršili prvo javno pogubljenje, čovjeka optuženog za ubistvo, otkako su se vratili na vlast, primjenjujući svoje striktno tumačenje islamskog zakona ili šerijata na kazneno pravosuđe.

Glasnogovornik talibanske vlade Zabihullah Mujahid rekao je da je ranojutarnja egzekucija izvršena na sportskom stadionu u zapadnoj pokrajini Farah, uz najviše dužnosnike, uključujući zamjenika premijera te ministre vanjskih i unutarnjih poslova, među stotinama gledatelja.

Pogubljenoj osobi suđeno je na najvišim talibanskim sudovima i kasnijim žalbenim sudovima gdje je "priznao da je nožem ubio" stanovnika Faraha i ukrao njegove stvari, uključujući motocikl, objasnio je Mudžahid.

FILE - Taliban spokesman Zabihullah Mujahid speaks during a press conference in Kabul, Nov. 5, 2022.
FILE - Taliban spokesman Zabihullah Mujahid speaks during a press conference in Kabul, Nov. 5, 2022.

"Proglašen je krivim, a kazna odmazde je izvršena nad ubojicom", rekao je, ističući da je pogubljenje bilo u skladu sa zakonom "qisas", koji propisuje da se osoba kažnjava na isti način na koji je žrtva ubijena.

"Ubicu je otac preminulog upucao tri puta iz automatske puške", ustvrdio je glasnogovornik.

Mudžahid je tvrdio da je odluka o provođenju šerijatske kazne "vrlo pažljivo" ispitana i konačno odobrena od strane talibanskog vrhovnog vođe Mullah Hibatullah Akhundzada.

Pogubljenje je uslijedilo nakon bičevanja desetina muškaraca i žena od strane talibanskih vlasti pred stotinama promatrača na nogometnim stadionima u glavnom gradu Kabulu i nekoliko afganistanskih provincija tokom prošlog mjeseca.

Žrtve su optužene za "moralne zločine", poput preljuba, krađe i bijega od kuće.

Javna bičevanja i pogubljenja bila su raširena pod prethodnom talibanskom vladom u Afganistanu od 1996. do 2001. godine.

Radikalna skupina ponovno je preuzela vlast u avgustu 2021. nakon što su Sjedinjene Države i NATO povukli sve svoje trupe iz zemlje nakon 20 godina rata.

Unatoč opetovanim uvjeravanjima međunarodnoj zajednici da će isključivo upravljati ratom razorenom zemljom i poštivati prava žena na javni život kao i obrazovanje, talibani su vratili svoju oštru politiku kako bi vladali improviziranom afganistanskom nacijom.

Ženama je naređeno da pokriju lice u javnosti i da ne kreću na duga putovanja bez bliskog muškog rođaka. Zabranjen im je ulazak u javne parkove, teretane i kupališta diljem zemlje. Većini državnih službenica rečeno je da ostanu kod kuće.

Tinejdžericama je zabranjeno pohađanje škole nakon šestog razreda u većem dijelu Afganistana.

Ograničenja za žene spriječila su strane vlade i međunarodnu zajednicu u cjelini da službeno priznaju talibansku vladu koju čine samo muškarci, pogoršavajući humanitarne uvjete u Afganistanu i gurajući njegovo gospodarstvo u krizu.

Prošlog mjeseca panel neovisnih stručnjaka Ujedinjenih naroda upozorio je da bi talibansko ograničavanje prava i sloboda žena moglo predstavljati "zločin protiv čovječnosti" i trebalo bi se istražiti kao "rodno progon" prema međunarodnom pravu.

Mudžahid je osudio vijeće U. N.-a, rekavši da je kritika njihovog kaznenog pravosuđa utemeljenog na šerijatu "nepoštovanje svete vjere islama i protiv međunarodnih pravila".

XS
SM
MD
LG