Linkovi

Afera Verizon: Zagovaratelji građanskih prava zgranuti opsegom prisluškivanja, ali čuju se i riječi obrane programa


Obamina se administracija ponovno našla na udaru kritika nakon što je u četvrtak otkriveno da vlada tajno prikuplja podatke i listinge milijuna Amerikanaca koji koriste Verizon, jedan od najvećih pružatelja telekom usluga u Sjedinjenim Državama. Prema pisanju britanskog Guardiana, Verizon je sudsku naredbu za dostavljanje ispisa telefonskih poziva dobio u okviru vladinih aktivnosti u borbi protiv terorizma.

Afera Verizon iskrsnula je tokom svjedočenja ministra pravosuđa Erica Holdera na senatskom saslušanju.

Republikanac iz savezne države Illinois Mark Kirk izrazio je zabrinutost:

“Tko god vodi taj program zna da je dobro zabrljao i molio bih da se podaci zaplijene i ne dopusti uništavanje dokaza o slučajnom praćenju drugih grana vlasti.”

“Kao što sam rekao,” odgovorio je ministar pravosuđa Holder, “više sam no spreman o tome diskutirati na pravom mjestu.”

To po svoj prilici znači saslušanje zatvoreno za javnost na kojemu bi se govorilo o telefonskim ispisima koji navodno sadrže telefonske brojeve i trajanje poziva, ali ne i sadržaj telefonskih razgovora.

Aktivisti za građanske slobode poput Elizabeth Goitein, iz Brennan Center for Justice, šokirani su opsegom prisluškivanja.

“Ali američki narod nije ništa o tome znao, nije im pružena ta mogućnost i nemaju nikakvo pravo žaliti se... stoga, tajni sud nije dobar način zaštite naših prava.”

No, na saslušanju čule su se i riječi obrane programa, među njima i one senatora iz Južne Karoline Lindseyja Grahama:

“Ja sam korisnik Verizona i ni najmanje me ne smeta da Agencija za nacionalnu sigurnost [NSA] ima moj telefonski broj jer ono što oni čine pronalaženje je terorističkih grupa i pojedinaca, tako i znamo za njihovo postojanje i o čemu oni preko telefona govore.”

Ali kritičari poput Elizabeth Goitein kažu da je možda došao trenutak kad treba preispitati domaću sigurnosnu taktiku u ratu protiv terorizma.

“Nisam sigurna da su Sjedinjene Države... da smo mi dovoljno pažljivo promislili o nekim sredstvima i mjerama koje smo pokrenuli nakon napada 11. rujna, nisam sigurna da smo temeljto ispitali njihovu učinkovitost.”

Najmanje što predsjednik Obama treba učiniti, to je objasniti razloge, rekao je predsjednik Zastupničkog doma John Boehner.

“Vjerujem da će predsjednik američkom narodu objasniti zašto njegova administracija smatra ovakav potez kritičnim u zaštiti nase zemlje od prijetnji terorističkih napada.”

Verizon afera dolazi za petama aferi Associated Press, o zaplijeni izlista telefonskih poziva agencije Associated Press u sklopu istrage o curenju povjerljivih podataka koji mogu naštetiti nacionalnoj sigurnosti SAD-a.
XS
SM
MD
LG