Linkovi

Novi tip letjelice mogao bi prevoziti preko 50 tona tereta do teško dostupnih područja


Novi tip letjelice mogao bi prevoziti preko 50 tona tereta do teško dostupnih područja
Novi tip letjelice mogao bi prevoziti preko 50 tona tereta do teško dostupnih područja

Letjelica aeroscraft kombinacija je zračnog balona i zrakoplova - 70 metara dugačka i 30 metara široka

Kalifornijska korporacija Aeros radi na novom tipu letjelice za transport tereta, a možda i ljudi. Nije zrakoplov, nije balon, ali ima elemente i jednog i drugog. U konstrukciji se koristi nova tehnologija, a nova bi letjelica imala komercijalnu i vojnu primjenu.

Nova letjelica kompanija Aeros nazvan je aeorscraft i konstruiran je tako da može prevoziti više od 50 tona tereta na tisuće kilometara udaljenosti. Demonstracijski model gradi se pokraj Los Angelesa, a projekt financira američko Ministarstvo obrane. Konstrukcija se odvija u hangaru koji je nekoć mornarica koristila za izviđačke balone ispunjene helijem. Prototip je 74 metara dugačak i 30 metara širok, a trebao bi biti spreman za let krajem sljedeće godine.

Edward Pevzner iz korporacije Aeros kaže da će letjeti do mjesta na koja je teško doći. "Sjever Kanade, Aljaska, gdje se vade velike količine nafte, isto kao i regija Amazone, ili afrički kontinent, koji je vrlo slabo razvijen".

Aeronautički inženjer Tim Kenny kaže da je za ovaj sustav ključna nova tehnologija koja omogućuje letjelici da se kreće gore ili dolje bez dodavanja ili oduzimanja težine, kao što je slučaj s konvencionalnim zračnim brodovima. Za razliku od letećih balona, ova letjelica ne treba zemaljsku posadu. Također za razliku od letećeg balona, nije uvijek lakša od zraka. Kenny kaže da je nekad lakša, a nekad teža od zraka koji ju okružuje. "Cijela konstrukcija bit će ispunjena helijem kroz cijelo vozilo, a unutar toga imat ćemo varijabilni sustav potiska".

Helij omogućuje da se letjelica diže u visinu, a kad se helij komprimira, letjelica gubi svoj potisak i može se prizemljiti. Upravljanje i kretanje broda omogućuju propelerski motori koji rade na avionsko gorivo. Kenny kaže da su malu težinu letjelice i čvrstu građu omogućile nove tehnologije. "Dostignuća na polju kompozitnih materijala uistinu su motivirala ovu industriju i pomakla je daleko prema naprijed. Mogu kombinirati kompozitne materijala s aluminijem i proizvesti vrlo lagane komponente koje se koriste u gradnji letjelice".

Demonstracijski model trebao bi poletjeti do kraja sljedeće godine. Bude li sve išlo po planu, za nekoliko godina bi se na tržištu mogle pojaviti još veće verzije ove letjelice. Američka vojska zainteresirana je za njen potencijal. Isto tako i industrijski privatni sektor. Među komercijalnom primjenom moglo bi biti i prebacivanje turbina do farmi vjetrenjača za proizvodnju električne energije do kojih je vrlo teško doći drugim putem. U korporaciji Aeros kažu da jednom kad se pokaže da njihova letjelica može prevoziti teret, mogle bi se početi proizvoditi modificirane verzije za prijevoz putnika.

XS
SM
MD
LG