Linkovi

SAD: Nove sigurnosne mjere na aerodromima


Novim mjerama će se više fokusirati na prijetnje od opasnosti, nego na nacionalnosti putnika
Novim mjerama će se više fokusirati na prijetnje od opasnosti, nego na nacionalnosti putnika

Novi sigurnosni sustav poboljšanog skeniranja na aerodromima će se fokusirati na prijetne od opasnosti, više nego na nacionalnot putnika.

Administracija predsjednika Baracka Obame mijenja način na koji putnici zračnim linijama putuju za Sjedinjene Države. Novi sustav poboljšanog skeniranja će se fokusirati na prijetnji od opasnosti, više nego na nacionalnosti putnika. Novim mjerama se mijenjaju pravila koja su postavljena nakon što je prošle godine čovjek Nigerijske nacionalnosti pokušao raznijeti avion za Detroit.

Nakon neuspjelog terorističkog napada Nigerijca Umar Farouk Abdulmoutallaba, Amerika je uvela poboljšane skenere za putnike koji dolaze iz 14 zemalja iz kojih dolaze moguće prijetnje.To su većinom zemlje Sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka.

Ali u petak je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo da će novi skeneri biti bazirani na prijetnji od opasnosti.

Janet Napolitano, tajnica Ministarstva domovinske sigurnosti
Janet Napolitano, tajnica Ministarstva domovinske sigurnosti

"Skeneri se više baziraju na informacijama. Ovo je snažniji način određivanja da li pojedinci trebaju ići na dodatno skeniranje ili ne. Ovi skeneri će omogućiti sigurniji međunarodni sustav za američke putnike." rekla je Janet Napolitano tajnica Ministarstva domovinske sigurnosti.

Nove mjere znače da će putnici biti dodatno skenirani u slučaju sumnjivog ponašanja i informacija koje prikupe tajne službe.

P.J. Crowely Glasnogovornik State Departmenta kaže da mnoge zemlje, uključujući i 14 zemalja sa liste surađuju sa SAD-om na uspostavljanju novih mjera.

"Zadovoljni smo novim mjerama koje uspostavljamo. Neke od njih će biti vidljive na aerodromima, a neke i neće. Bit će višestruki broj sigurnosnih mjera."

Vlasti su primile izvještaje da je Abdulmutallab bio povezan sa teroristima. Ali njegovo ime nije bilo na visokoprofilnim listama za nadgledanje, zbog koje bi bio dodatno provjeravan.

Ralph Basham je bivši direktor američke tajne službe i kaže da nacije i avionske kompanije moraju naći način da letove učine sigurnima, a da ne izdvajaju putnike koji strahuju od profiliranja.

"To je pitanje o kojemu se neprestano raspravlja u Ministarstvu domovinske sigurnosti. Možemo mi i zatvoriti granice kao što smo učinili nakon terorističkih napada 2001., ali bi to teško utjecalo na ekonomski oporavak zemlje."

Ralph Basham, bivši direktor američke tajne službe
Ralph Basham, bivši direktor američke tajne službe

Basham kaže da je u krajnjem slučaju na avio-kompanijama da zaustave teroriste od ukrcavanja na avione, jer su dobro upoznate sa zahtjevima Administracije za sigurnost prometa, kao i sa standardima za skeniranje putnika. Izjavio je to, jer kaže su ti koji zatvore vrata aviona i dozvole ovim ljudima da lete.

Nakon napada u prosincu, predsjednik Obama je rekao da su vlasti propustile "povezati i razumjeti" službe koje su mogle spriječiti napad.

XS
SM
MD
LG