Linkovi

Advokat: Policija kopirala podatke sa kompjutera novinara iz Kansasa


Naslovna strana posljednjeg izdanja Marion County Record nedjeljnika
Naslovna strana posljednjeg izdanja Marion County Record nedjeljnika

Tokom racije u Marion County Record novinama u Kansasu, policajci su tajno kopirali podatke sa najmanje jednog kompjutera koji su zaplijenili i nisu ga vratili čak i kad im je bilo naređeno, naveo je advokat lista.

Ilegalno je kopirano 17 gigabajta podataka sa kompjutera u vlasništvu ovog medija, rekao je advokat Bernie Rhodes za Glas Amerike.

"Ovo samo još više budi sumnju da sve ono što se desilo ovdje nema legitimnu svrhu", naveo je on.

Lokalna policija, na čelu sa šefom Gideonom Codyjem, izvršila je raciju u ovom listu i u domu izdavača 11. augusta. Zaplijenili su kompjutere, mobilne telefone, hard diskove i druge stvari, koje su potom stajale kod šerifa u kancelariji.

Policija je navela da je racija sprovedena nakon što je vlasnica lokalnog restorana tvrdila da je novinar ovog lista počinio krađu identiteta, tako što je tražio javno dostupne podatke o njoj na sajtu Odjeljenja za prihode u Kansasu.

Nakon što su raciju osudile grupe za zaštitu slobode medija i mediji širom svijeta, okružni tužilac je 16. augusta odlučio da nema dovoljno dokaza da se opravda pretres prostorija, te je sudija naredio da se zaplijenjene stvari vrate. Osam predmeta je bilo na spisku oduzetih stvari koju je sačinio list.

Međutim, kada je sud objavio listu predmeta, na njoj je bilo devet stvari, kako tvrdi Rhodes. Predmet koji nedostaje je naveden kao "Digitalni podatak" u sudskom spisu.

Advokat smatra da su tako nelegalno pokušavali da dođu do dokaza. Sudeći po svemu što se desilo poslije racije, on kaže da je i sam pretres bio nelegalan.

Šerif Marion Countyja nije odgovorio na zahtjeve Glasa Amerike da komentariše.

"Brine me šta je policija uopšte tražila, trebalo bi da su nešto tražili. Ali ko njih kontroliše, to ne znamo", naveo je izdavač lista Eric Meyer za Glas Amerike.

Rhodes je rekao za Glas Amerike da ako ove novine ne nađu način da se dogovore sa gradskim vlastima, moraće da traže pravdu na sudu.

"Tužićemo šefa Codyja, policiju i grad jer su prekršili Ustav", kaže advokat.

XS
SM
MD
LG