Linkovi

Adventure Racing - uzbudljiv spoj izdžljivosti i orijentacije


Utrke avantura potječu iz Novog Zelanda i sastoje se od biciklističkog dijela, veslačkog dijela i pješačkog, uz pomoć mapa i kompasa

Postoje različite vrste natjecanja u izdržljivosti od biatlona preko desetoboja, do utrka avantura. To je momčadski sport gdje natjecatelji oboružani zemljovidom pokušavaju s zadanim ciljevima preći veliki i teški teren. Utrke traju od nekoliko sati pa do nekoliko dana.

Utrke avantura potječu iz Novog Zelanda i sastoji se od biciklističkog dijela, veslačkog dijela i pjesackog. Od tamo taj se sport brzo raširio po cijelom svijetu s klubovima od Njemačke do Jamajke. Pam Reihel se vec deset godina natječe i kaze da je privlačnost u tome sto se uvijek dogadjaju neočekivane stvari, organizatori utrka dodaju natjecanja u planinarenju, plivanju u divljim vodama ili u jahanju: Riječ je o skoro intelektualnoj strani tog sporta, o strategiji . Za razliku od triatlona gdje radiš samo ono sto dobro znaš, ovdje je drugačije, svaka je utrka drugačija.

Kljucni dio svake utrke je orijentacija – uz pomoć mapa i kompasa. No staza utrke se drži u tajnosti i obznanjuje se natjecateljima svega nekoliko minuta prije starta. Premda neke utrke dozvoljavaju pojedinačne natjecatelje, ovo je prvenstveno ekipni sport. Svaka momčad može brojati od 2 to 15 članova, ovisno o utrci. Pam kaze da je jako važno da se članovi ekipe dobro slazu: "Vidjela sam momčadi koje bi se skroz raspale zato sto se nisu dobro slagali, dok su drugi bili vrlo uspješni bas zbog dobre suradnje unutar ekipe".

U trećem dijelu utrke sudionici s bicikla sjedaju u kanue i veslaju 15 kilometara uz vjetar, nakon čega pjesace kroz visoke pješčane dine. Uz cijelu stazu postavljene su kontrolne točke. Natjecatelji sa sobom nose kartice koje moraju ovjeriti na svakoj od njih kao dokaz da su tamo bili, i za to zarade po jedan bod. Za razliku od drugih natjecanja, gdje pobjedu donosi najbrže vrijeme, u ovoj vrsti utrke pobjeđuje momčad s najvećim brojem osvojenih bodova na kraju zadanog vremena.

XS
SM
MD
LG