Linkovi

Admiral Stavridis ocjenjuje doprinos hrvatskih vojnika misiji u Afganistanu - sjajnim


Admiral James Stavridis
Admiral James Stavridis

"Ti su vojnici odlični u čuvanju sigurnosti i jako dobri u obuci afganistanskih vojnika," kaže zapovjednik NATO saveza u Europi

Američki admiral James Stavridis je zapovjednik NATO saveza u Europi i često boravi u području europskog jugoistoka. Od Slovenije i Hrvatske do Albanije i Grčke. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, admiral Stavridis govori o mogućim novim članicama te o, kako kaže, sjajnom doprinosu hrvatskih vojnika u misiji NATO saveza u Afganistanu. Razgovor je vodila Jela de Franceski.

Admiral Stavridis je, na početku razgovora, podsjetio gdje je Balkan bio 10 ili 15 godina unazad. Spomenuo je opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici, logore, ubijanja, protjerivanja, Kosovo, bombardiranja…

“To je bio Balkan prije deset i nešto više godina. Danas je situacija znatno bolja. Danas su Slovenija, Hrvatska i Albanija članovi NATO saveza. Prije osam mjeseci bio sam u Beogradu kao operativni zapovjednik NATO-a u Europi, a samo prije nekoliko godinama radio na zračnim napadima na Srbiju. Sada odlazim u Beogradu gdje sam imao odlične razgovore. Općenito govoreći, situacija na Balkanu je takva da se ne možemo vratiti na staro. Još uvijek ima tenzija i zato moramo neprestano raditi na tome da ih umanjimo,” rekao je admiral Stavridis.

Admiral Stavridis kaže da je optimist i da će se cijela regija pokrenuti naprijed, da Crna Gora, Makedonija, BiH i Srbija rade dobar posao ka približavanju NATO savezu. Hrvatska, Makedonija i Albanija već sudjeluju u NATO-vim misijama. Njihov doprinos u broju vojnika u Afganistanu nije velik, ali je iznimno važan, kaže admiral Stavridis:

“Svaki vojnik koji ode u Afganistan je iznimno vrijedan za nas. Neke od spomenutih zemalja imaju na stotine vojnika u Afganistanu koji odrađuju sjajan posao. Ti su vojnici odlični u obučavanju, jako su dobri, jako učinkoviti u obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti. Drugo, ti su vojnici jako dobri u održavanju sigurnosti i, najzad, oni dobro poznaju rusko naoružanje što je važno, jer i afganistanski vojnici koriste rusko oružje. Neki čak znaju letjeti na ruskim zrakoplovima na kojima lete i afganistanski piloti”.

I upravo danas riječi admiral Jamesa Stavridisa, zapovjednika NATO saveza u Europi, dobivaju potvrdu u praksi. Naime, u Hrvatsku je krenulo 12 pripadnika Nacionalne garde iz američke savezne države Minnesota, koji će, zajedno s hrvatskim vojnicima proći pripremu za odlazak u Afganistan. Ovo je sada četvrti put da američki hrvatski vojnici sudjeluju u partnerskoj akciji, a nakon završene obuke zajedno će iz Hrvatske poći na svoju misiju u Afganistan.

XS
SM
MD
LG