Linkovi

Admiral Robert Willard upozorava na postojanje 'dvije Kine' - civilne i vojne


Admiral Robert Willard upozorava na postojanje 'dvije Kine' - civilne i vojne
Admiral Robert Willard upozorava na postojanje 'dvije Kine' - civilne i vojne

Admiral Willard je rekao da Kina ima odvojene linije vlasti, za vojnu i civilnu upravu, koje se spajaju na vrhu - u osobi predsjednika Hu Jintao, koji je na čelu i jedne i druge

Najviši američki vojni zapovjednik za Aziju i Pacifik, admiral Robert Willard, kaže da sve veća i aktivna kineska vojna sila predstavlja za Sjedinjene Države i njezine regionalne partnere nešto s cim se moraju nositi. On je prošli tjedan govorio s novinarima o sigurnosnoj situaciji u regiji Pacifika, kao i nestabilnoj vlasti u Sjevernoj Koreji. Mike O'Sullivan izvješćuje iz San Diega.

Admiral Willard kaže da je kineska vojna ekspanzija dramatična, posebno u posljednjih desetak godina, te da Sjedinjene Države žele uključiti kineske vojne dužnosnike u dijalog na područjima od zajedničkog interesa: "Moj zadatak je poboljšanje vojnih veza između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine, te, u mjeri u kojoj je to moguće, uključiti kinesku Narodnu oslobodilačku vojsku kao konstruktivnog partnera u regiji. Imamo ograničeni uspjeh u vojnom angažmanu s Kinom."

Kina je obustavila vojnu razmjenu sa Sjedinjenim Državama početkom ove godine kao odgovor na najavu prodaje američkog oružja Tajvanu u vrijednosti od 6 milijardi i 400 milijuna dolara. Američki ministar obrane Robert Gates branio je tu prodaju na sigurnosnoj konferenciji u Singapuru prošlog mjeseca. Spomenuo je nedavno postavljanje kineskih krstarecih i balističkih projektila nasuprot Tajvana, dodavši da je ta prodaja u skladu s američkim zakonom i da joj je cilj mir u regiji. Gates je također rekao kako Sjedinjene Države ne podržavaju neovisnost Tajvana koji Kina smatra odcjepljenim teritorijem. Jedan viši kineski general je, međutim, na istoj konferenciji okrivio Sjedinjene Države za zahladjenje u vojnim odnosima.

U San Diegu admiral Willard je povukao paralelu između - kako je rekao - "sofisticiranog i zrelog" dijaloga s civilnim vodstvom Kine i nevoljkosti njene vojske da se uključi u taj dijalog. Willard primjećuje da Kina ima odvojene linije vlasti za svoju vojnu i civilnu upravu, koje se spajaju na vrhu u osobi predsjednika Hu Jintao, koji je na čelu i vojne i civilne grane vlasti, koje su, kaže Willard, uglavnom odvojene: "To ide do te mjere da postoje dvije Kine, Narodna oslobodilačka armija na jednoj strani i vrlo složena civilna vlast na drugoj. Mislim da bi to mogao biti problem u Kini, ali i za regiju i za Sjedinjene Države s obzirom na to koliko je taj sustav djelotvoran i koliko ce biti djelotvoran u budućnosti, ali i s obzirom na rast vojnih kapaciteta kojem smo svjedoci."

Admiral Willard kaže da se američki i kineski dužnosnici slažu oko važnosti suradnje u područjima kao što su odgovor na katastrofe, borba protiv piratstva i mirovne misije. On primjećuje da je Kina sudjelovala u akcijama spašavanja na Haitiju i planira humanitarni rad na području Pacifika, u koji je uključena i američka vojska. On kaže da bi proširenje vojne razmjene bilo korisno za obje strane i može dovesti do produktivne rasprave o nesuglasicama. U vezi s Korejskim poluotokom, Willard kaže da Sjedinjene Države dovršavaju planove za vojne vježbe u Južnoj Koreji, nakon potonuća broda južnokorejske mornarice u ožujku. Brod je kako se vjeruje bio pogođen sjevernokorejskim torpedom, iako Pyongyang niječe bilo kakvu umiješanost. Willard kaže da američki dužnosnici pretpostavljaju kako se malo sto događa u Sjevernoj Koreji bez odobrenja vrhovne vlasti, te da vjeruju da je taj napad bio pokusaj sjevernokorejskog vodje Kim Jong Ila da potvrdi svoj autoritet. Admiral Willard je dodao kako se vjeruje da je Kim narušenog zdravlja imenovao svog sina, Kim Jong Una, za nasljednika.

Admiral Willard kaže da američki dužnosnici rade sa svojim azijskim kolegama na drugim sigurnosnim pitanjima, uključujući i međunarodni terorizam, što je područje u kojem Kina i Amerika dijele zajednički interes. Službena kineska novinska agencija Xinhua izvješćuje da je jedan visoki kineski vojni dužnosnik izjavio da je ministar obrane Gates dobrodošao u posjet Kini kad, - kako to u Kine službeno kažu - za to dođe "prikladno vrijeme". Američki dužnosnici kažu kako se Gates nadao da će posjetiti Peking tijekom svog puta po Aziji u lipnju, ali kineski dužnosnici su povukli svoje poziv kao odgovor na prodaju oružja Tajvanu.

XS
SM
MD
LG