Linkovi

Admiral Richardson: Kineski ratni brodovi u Sjevernom Atlantiku


Admiral John Richardson u razgovoru s novinarkom Glasa AMerike Carlom Babb u Pentagonu.
Admiral John Richardson u razgovoru s novinarkom Glasa AMerike Carlom Babb u Pentagonu.

Kineski ratni brodovi sada operišu u Sjevernom Atlantiku, a ruske podmornice šunjaju se tim istim vodama tempom koji nije viđen od kraja Hladnog rata, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike admiral John Richardson​, komandant mornaričkih snaga SAD.

Richardson je rekao da kretanje kineske vojske od Sjevernog Atlantika ka Sredozemnom moru predstavljaju "novu dinamiku".

"Prije samo pet godina, ništa slično ne bi moglo da se dogodi”, dodao je Richardson, naglašavajući da je "kineska mornarica globalna, snažna, spremna i sposobna da izvrši sve što Peking želi", kao i da je svakako konkurencija za Ameriku u smislu mornaričke prijetnje.

Međutim, kineske operacije u blizini američke istočne obale nisu tolika prijetnja kao što prijetnju predstavljaju ruska plovila ispod površine okeana. NATO saveznici, od Sjeverne Amerike do Evrope, sve više su zabrinuti zbog nivoa aktivnosti ruskih podmornica u Sjevernom Atlantiku.

"Govorimo o obimnijoj aktivnosti nego što smo vidjeli u posljednjih 25 godina", rekao je admiral Richardson.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi Moskva mogla da pokuša da upotrijebi svoje podmornice kako bi prekinula ili prisluškivala podvodne kablove, koji povezuju dva kontinenta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG