Linkovi

Administracija predsjednika Obame objavila novu sigurnosnu strategiju


John Brennan podnosi izvješće predsjedniku Obami
John Brennan podnosi izvješće predsjedniku Obami

Kongres obvezuje svakog američkog predsjednika da izradi ovu strategiju, a ovo je prva otkako je predsjednik Obama preuzeo dužnost prošle godine - jedan od glavnih prioriteta postaju domaći teroristi jer sve veći broj osoba u Sjedinjenim Državama postaje "zanesen ekstremističkom ideologijom i ciljevima"

Administracija predsjednika Obame objavila je novu Strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj se prepoznaje potreba za vojnom silom, ali kao posljednjim sredstvom te se ukazuje na potrebu za povećanom međunarodnom diplomatskom suradnjom. U dokumentu na 52 stranice predsjednik Obama je ustvrdio da oružane snage treba koristiti, ali ne i preopteretiti. Američki čelnik je ukazao i na potrebu za ekonomskim oporavkom naglasivši da je to ključno za održavanje američke sile. Kongres obvezuje svakog američkog predsjednika da izradi ovu strategiju, a ovo je prva otkako je predsjednik Obama preuzeo dužnost prošle godine.

Predsjednik George Bush objavio je ovu strategiju posljednji put pripremio 2006. godine. Visoki savjetnik predsjednika Obame za terorizam John Brennan obavijestio je po prvi put o toj strategiji, rekavši da njome jedan od glavnih prioriteta postaju domaći teroristi jer sve veći broj osoba u Sjedinjenim Državama postaje "zanesem ekstremističkom ideologijom i ciljevima". Početkom mjeseca američki državljanin je optužen da je podmetnuo bombu na newyorškom Times Squareu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i savjetnik predsjednika Obame za nacionalnu sigurnost James Jones održavaju odvojene govore u kojima iznose glavne postavke nove doktrine. Brennan je izjavio da će ta nova doktrina bitno biti drugačija od one prošle predsjednika Busha, jer će jasno obznaniti da se sukob vodi s al-Qaidom, a ne rat protiv terorizma ili Islama. Brennan je dodao da pritisak na al-Qaidu od strane protuterorističkih nastojanja u Afganistanu, Pakistanu i Iraku prisiljava ovu organizaciju da mijenja taktiku i regrutira "vojnike" koji bi se mogli provući kroz američku sigurnosnu mrežu.

XS
SM
MD
LG