Linkovi

Promjene u admiinistraciji predsjednika Obame


Predsjednik Barack Obama je jučer imenovao ambasadoricu Susan Rice za novog savjetnika za Nacionalnu sigurnost.

Predsjednik je objavio da će Susan Rice napustiti mjesto ambasadorice u Ujedinjenim nacijama da bi zamijenila njegovog dosadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Tom-a Donilona, što je jedno od najvažnijih namještenja u Washingtonu.

Oko ambasadorice Rice je bilo kontraverze, medjutim predsjednik Obama kaže da je ona osoba koja razumije da je američko liderstvo nezamjenjivo.

Susan je vrijedno služila državi, i patriota je kojem je zemlja na prvom mjestu, neustrašiva je i jaka, a i odlična je tenisačica i pristojna košarkašica., našalio se predsjednik Obama.

Rice je jedan od ključnih savjetnika predsjednika Obame, a 2009. je imenovana za ambasadoricu u Ujedinjenim nacijama.

Ona je bila u timu Nacionalnog vijeća sigurnosti za Afriku kada je tadašnji predsjednik Clinton odlučio da ne interveniše u Ruandi 1994. godine kada je počinjen genocid. Clinton je poslije tim povodom uputio izvinjenje.
Smatra se da je to iskustvo imalo velikog utjecaja na njene kasnije odluke glede vojnih intervencija.

Rice je bila jedan od glavnih zagovornika u kreiranju zabrane zone letenja u Libiji, intervencije koja je pomogla konačnom Gadafijevom odlasku.

Susan Rice je bila izložena oštrim kritikama republikanaca u Kongresu zbog komentara o napadu na američki diplomatski kompleks u Bengaziju, koje je dala tokom jednog televizijskog intervjua.

Njeno imenovanje na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost Senat ne mora odobriti.

Za zamjenu ambasadorice Rice u Ujedinjenim nacijama Obama je imenovao Samanthu Power, i Senat pozvao da što prije potvrdi njeno imenovanje.

Ona razumije i dobre i loše strane Ujedinjenih nacija, ona razumije da je u američkom interesu da svijet bude na našoj strani i da mi moramo braniti ono u što vjerujemo. , kazao je predsjednik.

Neizvjesno je da li će ove promjene značiti promjenu vanjske politike, osobito po pitanju Sirije.

Lawrence Korb iz Centra za američki progres kaže da će novi tim vjerovatno podržati naoružavanje pobunjenika u Siriji.

Mislim da to povećava šanse da se konačno završi dogovor o dostavljanju pomoći u naoružanju, jer do sada to nismo činili., kaže gospodin Corb.

Susan Rice novu poziciju neće u potpunosti preuzeti dok se predsjednik Obama ne vrati sa putovanja u Evropu i Afriku.
XS
SM
MD
LG