Linkovi

Administracija SAD-a: Saudijski princ treba da ima imunitet u tužbama za ubistvo Khashoggija


Saudijski princ Mohammed bin Salman
Saudijski princ Mohammed bin Salman

Bidenova administracija objavila je da bi prijestolonasljednik Saudijske Arabije trebalo da ima imunitet u postupku koji se vodi zbog njegove uloge u ubistvu novinara Jamal Khashoggija.

Ovo predstavlja preokret u politici predsjednika Joea Bidena koji je princa Mohammeda bin Salmana često označavao kao jednog od odgovornih za brutalno ubistvo.

Administracija je saopštila da bi položaj prijestolonasljednika, de fakto vladara Saudijske Arabije i nedavno imenovanog premijera, trebalo da ga zaštiti od tužbe koju su u SAD podnijeli vjerenica ubijenog kolumniste Washington Posta, i grupa za ljudska prava DOWN koju je osnovao Khashoggi.

Odluka administracije je neobavezujuća i na kraju će o pitanju imuniteta odlučiti sud.

State Department je odluku da zaštiti saudijskog princa pred američkim sudovima ocijenio kao „čisto pravnu” i saopštio da time „ne zauzima nikakav stav u postupcima za gnusno ubistvo Khashoggija, koje osuđuje”.

Saudijski zvaničnici ubili su Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. Vjeruje se da su tijelo raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni. Američke obavještajne službe zaključile su da je princ Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara.

Biden je u kampanji često govorio da će od saudijskih vladara napraviti „izgnanike” zbog ubistva novinara.

„To je bilo neskirveno ubistvo i tako je odmah trebalo i da ga tretiramo. Govorio sam još tada da oni koji su umiješani treba da snose posljedice u pogledu naših odnosa sa njima”, rekao je Biden kao kandidat 2019. godine.

Ali, Biden kao predsjednik nije podizao tenzije u odnosima sa Saudijskom Arabijom. Kada je posjetio tu zemlju u julu, pozdravio se sa princom Mohammedom bin Salmanom.

„I više je nego ironično da predsjednik Biden omogućava saudijskom princu da izbjegne odgovornost, kada je isti taj predsjednik Biden obećao američkom narodu da će učiniti sve kako bi princ odgovarao”, rekla je Sarah Leah Whitson, šefica organizacije za ljudska prava DOWN, koju je Khashoggi osnovao.

Biden je u februaru 2021. već isključio mogućnost da američka vlada kazni saudijskog princa zbog ubistva Khashoggija, koji je inače imao i američka dokumenta i živio u Washingtonu. Tada je objasnio da nema osnova da SAD tako djeluju prema lideru zemlje koja im je strateški partner.

„Potez Bidenove administracije nije ništa drugo do kapitulacija pred saudijskim pritiskom, koji uključuje i ograničenje izvoza nafte kako bi nam se zavrnule ruke i kako bismo princu dali lažni imunitet”, kaže Whitson.

Federalni sudija u Washingtonu dao je američkoj administraciji rok do četvrtka u ponoć da se izjasni o tvrdnji prinčevih advokada da je kao visoki zvaničnik imun od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

Bidenova administracija je također mogla da izbjegne da se izjasni o tome.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG