Linkovi

Žrtve nasilja kod kuće postaju i žrtve tehnologije


Dok tehnologija postaje dio našeg svakodnevnog života, sve se više koristi kako bi se zastrašile žrtve nasilja kod kuće. U Australiji, jedna organizacija pomaže žrtvama da otkriju pametne uređaje koje možda koriste osobe koje ih zlostavljaju i koje narušavaju njihovu privatnost i kontroliraju ih iz daleka. ​


Koristiti se tehnologijom kako bi se neko zlostavljao ili maltretirao je veoma česta praksa, kaže Alex Richmond, predstavnica za obrazovanje u jednom skloništu za žene.

Kada govorimo o klijentima koje smo primili u ovo sklonište u posljednjih 12 mjeseci, statistika pokazuje da je takvih gotovo 95% slučajeva, kaže Alex Richmond.

Prošle godine je, kaže ona, osoblje skloništa pronašlo male uređaje globalnog sistema za pozicioniranje sakrivene u dječje igračke, kao i beskrajan niz pogrdnih text poruka poslatih ženama putem mobitela ili Facebooka. Programi za špijuniranje se često instaliraju kako bi se pratila upotreba telefona, kao i samog kretanja osobe.

To je uveliko nova granica nasilja kod kuće i svjedoci smo užasnog zlostavljanja u tom smislu.

Žrtve nasilja kod kuće se često podstiču da poduzmu korake kako bi spriječile zlostavljanje. A to uključuje promjenu telefona ili traženje pomoći da se tehnološki onemogući prisluškivanje i da se onemogući upotreba uređaja koji se možda nalaze oko njih. Desmond Campbell radi za organizaciju Safe At Home, koja čini da se žrtve osjećaju da imaju kontrolu nad vlastitim životom. Tokom posjeta po kućama, on osigurava da su domovi klijenata sigurni. On pregledava svaku bravu i sve ulaze u kuću, vrata, prozore, kao i samu unutrašnjost kuće. Njegov posao je osigurati da je žena koja tu živi sigurna. Ali on zna da je fizička sigurnost samo jedan dio sveobuhvatne sigurnosne strategije koja također u obzir uzima prisutnost klijenta na internetu.

Kada govorim o treningu, Mnoge od njih su veoma zainteresirane za ovu dodatnu uslugu – trening o tome kako onemogućiti tehnološke uređaje i to je samo jedan dodatni način da im omogućimo da se osjećaju sigurno u vlastitom domu, kaže Campbell.

A to uključuje i osjećaj sigurnosti kada koriste internet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG