Linkovi

Abrams tenkovi stigli u Ukrajinu


Arhiv - M1A1 Abrams tenkovi u Njemačkoj.
Arhiv - M1A1 Abrams tenkovi u Njemačkoj.

Svi tenkovi M1A1 Abrams američke proizvodnje, ukupno 31, a koje je Kijevu obećala Bidenova administracija stigli su u Ukrajinu, navodi američka vojska.

Pukovnik Martin O'Donnell, glasnogovornik američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je za Glas Amerike da su se svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima s američkim snagama u Njemačkoj također vratili u Ukrajinu, zajedno sa municijom i rezervnim dijelovima za tenkove.

"Ispunili smo svoj dio dogovora. Od ove tačke nadalje, na njima [Ukrajini] je da odrede kada i gdje će iskoristiti ove kapacitete", rekao je on.

Vojni zvaničnici kažu da bi moglo da potraje prije nego što Abramsi budu poslati na bojno polje, onda kada se ukrajinske trupe uvjere da imaju potrebnu podršku i kada i odrede da upotreba tenkova ima najveći efekat protiv ruskih snaga.

"Mislim da će Ukrajina biti promišljena kada i gdje će ih koristiti", rekao je O'Donnell. "Abrams tenk je pakleno oklopno vozilo, ali nije srebrni metak. Na kraju krajeva, najvažnija je odlučnost Ukrajine da uspije".

Abrams tenkovi pridružuju se drugim zapadnim tenkovima koji se već nalaze u ukrajinskom arsenalu dok se bore da povrate teritoriju koju drži Rusija u istočnim i južnim regionima Ukrajine.

Američko obećanje da će donirati tenkove Abrams ranije ove godine došlo je zajedno sa obećanjem evropskih zemalja da će isporučiti tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, što Berlin nije htio odobriti bez slične obaveze Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG