Linkovi

BiH

Uskoro optužnica zbog pridruživanja Islamskoj državi


Abdulaziz Osman Kekić nakon ročišta pred Sudom BiH.
Abdulaziz Osman Kekić nakon ročišta pred Sudom BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je najavilo da se početkom narednog mjeseca može očekivati podizanje optužnice protiv Abdulaziza Osmana Kekića zbog sumnje da se borio na strani Islamske države u Siriji.

Početkom ove godine Kekić je isporučen iz Turske, a na aerodromu u Sarajevu su ga uhapsili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Ubrzo je pušten i brani se sa slobode.

Ročište pred Sudom BiH održano je po zahtjevu osumnjičenog Kekića i njegovog advokata Senada Dupovca.

Od Suda BiH su zatražili dopuštenje da se Kekić iz Bužima, gdje trenutno živi, preseli u Gornji Rahić kod Brčkog kako bi mogao biti sa suprugom i četvoro maloljetne djece.

Kekić je dodao kako je živio sa porodicom i vozio djecu u osnovnu školu u Gornju Maoču. Od ovog ljeta Kekić ne može živjeti sa porodicom jer ima sudsku zabranu napuštanja Bužima u kojem je prijavljen. Tome je prethodio njegov odlazak u Švedsku, odakle je ubrzo isporučen.

Za tužiteljicu Elviru Stanojlović je neprihvatljivo da on odlazi u Maoču, napominjući da se radi o radikalnoj sredini. Dodaje da bi mogao postati i nedostupan jer, kako tvrdi, državni organi nemaju pristupa tom mjestu.

Advokat Dupovac je odgovorio kako to nije istina, dodavši da to nije "divlji zapad".

"Ako kaže da je radikalna Gornja Maoča, Bužim nema ništa manju statistiku. Tamo je ekipa koja je bila uz Bilala Bosnića", kazao je on.

Odluku će Sud BiH donijeti naknadno.

Bosnić je ove godine pravosnažnom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja članova selefijske zajednice da se priključe Islamskoj državi.

Prema studiji "Novi zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontigent stranih boraca", koju su objavili profesor Vlado Azinović i islamski teolog Muhamed Jusić, navodi se da je od 2012. godine u Siriju i Irak otislo oko 188 muškaraca iz BiH i dijaspore.

"Tokom 2015. godine smanjen je broj odlazaka građana i osoba porijeklom iz BiH na ratišta u Siriju i Irak. Početkom 2016. godine taj trend je gotovo potpuno zaustavljen", navodi se u studiji.

U studiji stoji da se do početka 2016. godine u BiH trenutno vratilo 48 muškaraca u BiH.

Zbog javnog podsticanja, organizovanja, odlazaka i pokušaja odlaska na sirijsko ratište i priključivanje terorističkim organizacijama Sud BiH je ove godine ukupno osudio 12 osoba na ukupno 23 godine zatvora.

XS
SM
MD
LG