Linkovi

U Sarajevu nakon 23 godine: Fikret Abdić podijelio političare


Fikret Abdić u predizbornoj kampanji (Preuzeto sa Facebook stranice Laburističke stranke)

Fikret Abdić, novoizabrani načelnik krajiške Općine Velika Kladuša, stigao je u Sarajevo nakon 23 godine, a kako bi preuzeo uvjerenje Centralne izborne komisije (CIK) o dodjeli mandata.

Abdić zvani Babo, kao i drugi načelnici i gradonačelnici, dali su izjavu o prihvatanju mandata, čime stupaju na dužnost.

"Na svakom poslu sam ja odličan i dokazat ću da ću biti dobar i još bolji", rekao je Abdić.

Napomenuo je da radi na knjizi koju će uskoro promovisati. Nakon toga, kako kaže, spreman je razgovarati "i o knjizi i o svim drugim pitanjima".

"Mislim da ni jednog pitanja neće biti koje vi možete postaviti, a da njega neće biti odgovoreno u knjizi", dodao je Abdić.

Abdićev dolazak je podijelio političare koji su preuzimali uvjerenje o mandatu. Tako su izabrani funkcioneri iz Krajine su odlučili da ne budu u sali Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) dok je Abdić preuzimao uvjerenje. Kažu da tim potezom pokazuju kakav je njihov stav prema njemu.

Ovo je prvi Abdićev dolazak u Sarajevo od 1993. godine, kada je proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna.

Prije rata bio je direktor preduzeća "Agrokomerc", a u ratu član Predsjedništva BiH. Razilaženjem sa Strankom demokratske akcije (SDA), Abdić 27. septembra 1993. godine proglašava Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna. Nakon toga kreću sukobi u Krajini između Abdićevih pristalica i Petog korpusa Armije BiH.

U Abdićevoj biografiji objavljenoj na stranici Laburističke stranke, koja ga je i kandidovala, navodi se da je napustio BiH 7. augusta 1995. godine.

U Hrvatskoj je procesuiran zbog ratnih zločina. Pravosnažnom presudom iz 2005. godine osuđen je na 15 godina zatvora zbog zločina na području Velike Kladuše.

Proglašen je krivim da je, između ostalog, organizovao formiranje logora i sabirnih centara u kojima su počinjeni zločini nad zatočenicima.

Nakon dvije trećine kazne, Abdić je pušten na uslovnu slobodu 2012. godine, a ove godine se kandidovao za načelnika Velike Kladuše.

Prema podacima CIK-a, Abdić je osvojio 9.026 glasova, odnosno blizu 50 posto.

XS
SM
MD
LG