Linkovi

Abbas: počelo je palestinsko proljeće


Abbas: počelo je palestinsko proljeće
Abbas: počelo je palestinsko proljeće

Sjedinjene Države, Ujedinjeni Narodi, Europska unija i Rusija, pozvao je Izrael i Palestince da u roku od mjesec dana ponovo otpočnu pregovore i postignu dogovor do sljedeće godine

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u govoru pred tisućama Palestinaca u gradu Ramali na zapadnoj obali da je Palestinsko proljeće počelo nakon njegova zahtjeva za priznanje palestinske državnosti od strane Ujedinjenih Naroda. Predsjednik Abbas je dočekan jučer kao heroj po povratku iz New Yorka, gdje je podnio taj zahtjev u petak na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih Naroda, oglušivši se na zahtjeve Sjedinjenih Država i Izraela da od toga odustane.

Srednjeistočni kvartet kojeg su članovi Sjedinjene Države, Ujedinjeni Narodi, Europska unija i Rusija, pozvao je Izrael i Palestince da u roku od mjesec dana ponovo otpočnu pregovore i postignu dogovor do sljedeće godine. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je jučer izjavio da podržava plan kvarteta i pozvao Palestince da ne traže izgovore koji bi ih držali podalje od pregovaračkog stola. Palestinski ministar vanjskih poslova Raid al-Maliki u petak je kritizirao plan srednjeistočnog kvarteta, jer ne uključuje poziv na zamrzavanje gradnji izraelskih naselja.

XS
SM
MD
LG