Linkovi

Američki proizvođači dizajnerskih traperica strahuju da će EU tarife ozbiljno pogoditi industriju


Etiketa Made in USA još uvijek se cijeni u mnogim dijelovima svijeta. Neki potrošači, posebno u Evropi, spremni su platiti visoku cijenu za dizajnerske traperice izrađene u Americi, mnoge u Kaliforniji. U industriji se sada žale da im prijeti opasnost od novih evropskih tarifa koje bi, kako kažu, mogle koštati Kaliforniju mnogih radnih mjesta i imati utjecaja na druge dijelove svijeta. Više u prilogu Elizabeth Lee, iz Los Angelesa, sjedišta mnogih kompanija, proizvođača dizajnerskih traperica...

Peter Kim je dobar poznavatelj “high-end” traperica američke proizvodnje.

“Za mene, jeans tkanina je kao vino. Znate, možemo imati isto grožđe, ali način na koji s njim postupamo, na koji ga prerađujemo, rezultirat će potpuno drugačijim vinima.”

I baš kao što je to slučaj s vinom, tako su i cijene trapericama bitno različite. Bilo gdje od 10 do 200 dolara, za par traperica. I makar većina ljudi ne može sebi priuštiti dizajnerske traperice, one će, kaže Peter Kim, osnivač kompanije Hudson Jeans, odrediti stil za one jeftinije, pristupačne većini kupaca.”

“To vam je kao visoka moda...započinjete na modnoj pisti. Te modele nitko ne nosi. Ali ono što se događa dalje...elementi ulaze u modu i konačno u srednju struju.”

Kao što vidimo u ovom videu kompanije Hudson Jeans, obrada, talijanska traper tkanina, stil...sve to ulazi u cijenu. U onu najvišu ulazi još jedan element.

“Proizvodimo u Los Angelesu, a to, kao što znate i sami, nije jeftino.”

Oni koji to sebi mogu dopustiti, uglavnom potrošači u sjevernoj Americi i Evropi, kupuju takve traperice uglavnom zbog njihove etikete – Made in USA.

Ali ona bi, za mnoge brendove, mogla izumrijeti. Europska je unija nedavno nametnula 26% tarife, povrh postojećih 12%, na ženske premium traperice uvezene iz Sjedinjenih Država.

Tri četvrtine dizajnerskih brendova nalazi se u Kaliforniji. Ilse Metchek, predsjednica Modne udruge Kalifornije (California Fashion Association), kaže da će zbog tih tarifa poslovi morati u druge zemlje, a to će nanijeti štetu lokalnoj ekonomiji.

“Kompanije će svoje traperice proizvoditi u Meksiku, u južnoj Americi.”

Peter Kim također upozorava na teške posljedice.

“To će desetkovati naše biznise ovdje.”

Mnoge zemlje možda u tome vide zlatnu šansu za ulazak na tržište premium traperica, kažu američki proizvođači.

Za sada, Hudson Jeans će apsorbirati tarife kako potrošači ne bi morali plaćati više. I nastavit će svoju proizvodnju traperica u Los Angelesu. U međuvremenu, američki se proizvođači nadaju da će na skorim razgovorima između Sjedinjenih Država i Evropske unije čelnici naći lijeka problemu visokih tarifa na dizajnerske traperice.
XS
SM
MD
LG