Linkovi

Broj uposlenih Amerikanki u padu


Broj uposlenih Amerikanki rastao je od šezdesetih godina prošlog stoljeća. No 2001. broj je počeo opadati. 48-godišnja Tootie Samson radila u jednoj tvornici perilica u Baxteru, u saveznoj državi Ohio. Volila je svoj posao i kolege s kojima je radila. No, nakon što je otpuštena prije devet mjeseci, nije uspjela naći novo, slično, radno mjesto: "Većina tih poslova plaća oko 8 do 9 dolara na sat. U tvornici gdje sam prije radila, početna plaća bila je 20 dolara po satu, a dobivali smo i odredjene dodatke", kaže Samson.

Vjerovalo se da žene ostaju kod kuće kako bi odgajale djecu. No, istraživanje koje je sponzorirao Kongres pokazalo je da je napredak iz druge polovice prošlog stoljeća - kada su žene u velikom broju ušle u različite profesije - doveo žene u sličnu situaciju kao I muškarce. Osim raznih pogodnosti i boljeg materijalnog položaja, zaposlenim ženama prijeti i nezaposlenost. Spisateljica i aktivistica za prava žena Areva Martin smatra da se sve manje žena vraća na radno mjesto I zbog toga što one – u statističkom smislu - zaradjuju manje od muškaraca: "Žene jasno i glasno kažu – nećemo ostati na radnim mjestima i zaradjivati manje plaće".

Pad uposlenosti od 2 posto medju američkim ženama ne čini se kao velik postotak. Ali, taj broj predstavlja 4 milijuna Amerikanki na vrhuncu profesionalnog života, u dobi izmedju 25 i 54 godine. Radnica iz Ohia Tootie Samson kaže da je zabrinuta za budućnost svoje obitelji: "Ja još uvijek imam jedno dijete kod kuće, i moram planirati unaprijed jer će za četiri godine krenuti na fakultet. A sa cjenama kakve su danas, to će biti vrlo teško".

Statistike pokazuju da žene pridonose jednu trećinu ukupnog prihoda američkih obitelji. Ekonomisti dodaju da gubitak radnog mjesta uvelike opterećuje prosječnu američku obitelj kojoj je u sadašnjoj lošoj ekonomskoj situaciji sve teže.

XS
SM
MD
LG