Linkovi

U ovoj ekonomskoj krizi žene u prednosti?


Budući da se očekuje da će kriza, za koju neki ekonomisti kažu da će biti najduža recesija od drugog svjetskog rata, potrajati još neko vrijeme, analitičari prognoziraju da bi žene uskoro mogle predstavljati većinu uposlenih Amerikanaca.

Kako se broju neuposlenih povećava, ekonomisti primjećuju još jedan novi trend – muškarci posao gube češće nego žene. Statistike pokazuju da je 82 posto nedavno izgubljenih radnih mjesta pripadalo muškarcima. To je zato što muškarci u većem broju rade u granama ekonomije koje su teže pogođene krizom, kao što su industrija i građevinarstvo. S druge strane, žene su velikim djelom uposlene u sektorima koji su manje podložni recesiji, na primjer u zdravstvu i školstvu. Konzultantica za upošljavanje Cheryl Casone kaže: "Zdravstvo je jedini sektor u kom je upošljavanje u porastu. Medicinskog osoblja nema dovoljno".

Johnny Carnell je vozač kamiona, i kaže da se nada da će se situacija uskoro popraviti. Dodaje da nije uspio naći posao otkad je otpušten prije dva mjeseca: "Svaki dan pretražujem oglase za posao, i nitko trenutno ne zapošljava".

Ovakva situacija dovela je do toga da njegova četveročlana obitelj, po prvi put, ovisi jedino o plaći njegove žene, Veronice: "Pokušavam mu ne prigovarati zbog toga, no ponekad se i to dogodi, jer je teško ne razmišljati na taj način, da ja zarađujem a on ne", spominje Carnell.

Uloge su sada zamijenjene i za neke muškarce to nije lako prihvatiti: "Sada igram ulogu kućanice, pomažem u domaćinstvu i oko djece", tvrdi Johnny Carnell.

Očekuje se da će postotak obitelji u kojima samo žena radi porasti, kako se recesija bude produbljivala. To dodatno opterećuje ekonomsku situaciju američkih obitelji, budući da najnovija istraživanja američke vlade pokazuju da žene još uvijek zarađuju 20 manje nego muškarci.

XS
SM
MD
LG