Linkovi

Senatorova supruga - novi roman Sue Miller


U svom novom romanu Senatorova supruga Sue Miller preispituje ulogu i položaj supruge iz perspektive dviju prilično različitih žena – Meri, na početku braka, u tridesetim godinama, i Dalie u sedamdesetim koja već godinama ne živi sa svojim suprugom senatorom.

U Senatorovoj supruzi dvije junakinje na neki način nadopunjavaju jedna drugu. Delia je idealna politička supruga koja se u potpunosti posvetila karijeri svog supruga, dok Meri nema Delijin talent za dostojanstvenom uzdržanošću. Kad Meri rađa dijete, Delijin suprug senator doživljava moždani udar i obje dolaze u situaciju da moraju nekome pružati njegu. Sue Miller kaže kako se od početka poigravala s idejom da dvije junakinje žive jedna pored druge, praktički s dvije strane iste kuće: "Jedan od njih brinula je o bebi, a druga je bila sa suprotne strane života - završila je u svojim sedamdesetim godinama tako da brine o svom onemoćalom bivšem suprugu, zapravo, o suprugu, jer se formalnu nisu nikad razveli. Osobno znam nekoliko ljudi koji su dugo nakon razdvajanja ili rastave prihvatili svog bivšeg supružnika i o njemu ili njoj vodili brigu kad su se razboljeli i približili smrti. To mi se oduvijek činilo kao nešto izuzetno".

Roman prati dva vrlo različita braka. U naizmjeničnim poglavljima pripovijedaju ga supruge Delia i Meri. Njih dvije dijeli dob, društveno podrijetlo, ali i poimanje uloge žene u braku. Na početku romana Meri je tek vjenčana i trudna i počinje s određenom količinom užasa shvaćati rascjep između stvarnosti i očekivanja. Delia i Meri žive svoje paralelne živote i obje procjenjuju značenje i tajne institucije braka, Delia rafinirana i izbrušena godinama komplicirane intimnosti, a Meri tek na početku i s puno više ideala. Delia i suprug senator prestali su živjeti zajedno prije skoro 30 godina, nakon što je on imao ljubavnu aferu s puno mlađom ženom. Ona ipak pristaje na sudjelovanje u njegovoj političkoj kampanji, jer želi da ponovno bude izabran u Senat, ali i djelomično stoga jer je prilično zbunjena glede svojih vlastitih osjećaja.

Sue Miller kako čita ulomak u kojem Delia odlazi na susret sa suprugom nakon što ga dugo vremena nije vidjela: "U vlaku na putu za grad nije bila u stanju zamisliti kako će to biti kad ponovno vidi Toma, bude s njim. Bila je svjesna, dok je prestrašena promatrala kroz prozor suhi rujanski krajobraz u umornim prašnjavim gradićima, da joj srce s vremena na vrijeme brže pumpa, da ostaje bez daha. Ponijela je sa sobom knjigu, ali nije se ni pokušala praviti da čita. Promatrala je kroz prozor kako se mijenjaju prizori. Močvare, potom voda boje čelika, potom stražnje strane jednog gradića Nove Engleske za drugim. Osjećala se preplavljena sjećanjima. Prisjetila se kako joj je Tom obećao da više nikad neće vidjeti Carolee, gledao je u stranu a ramena su mu bila spuštena kao da je poražen. Sjećala se i toga kad je sjedio nasuprot nje u kuhinji u Willistonu nakon što je ustanovila da je lagao. Nakon što mu je rekla da je dosta, da odlazi, doletio je da traži od nje da ga ne napušta. Ne sad. Ne dok ne prođu izbori".

Priroda braka i majčinstva, potrebe žena u različitim fazama života, uloga supružnika, i naposljetku izdaja – teme su koje Sue Miller uvjerljivo dočarava čitatelju u svojem najnovijem romanu Senatorova supruga koji je objavila je izdavačka kuća Knopf iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG