Linkovi

W - novi film Olivera Stonea


Filmovi oskarovca Olivera Stonea često dramatiziraju povijesne događaje, a dva ranija su za temu imala bivše američke predsjednike Richarda Nixona i Johna Kennedyja. Međutim, njegov najnoviji film uranja u sadašnja zbivanja portretiranjem života trenutnog stanovnika Bijele kuće.

Film „W.“ Obuhvaća oko četiri desetljeća u životu Georgea Busha – od njegovih dana bančenja na fakultetu, kroz razne poslovne poduhvate i početak političke karijere u Teksasu, pa do dolaska u Bijelu kuću i burnih zbivanja u posljednjih nekoliko godina.

Oliveru Stoneu kontroverze nisu strane – novinari čak povremeno i koriste termin 'konspiracija a la Oliver Stone' -, međutim, u slučaju svog najnovijeg djela on ustraje da nema nikakvih skrivenih motiva niti poruka: " Opetovano sam rekao da sam pokušao biti fair, da sam pokušao pružiti uravnotežen pristup temi, ne zauzeti nikakav stav, ne pokazati moje političko 'ja', koje je moja privatna strana kao građana ove zemlje. Ja sam dramatičar, to mi je posao i pokušavam ga i raditi kao zanat".


James Brolin glumi Georgea Busha i priznaje da je bio doslovce uplašen da preuzme tu ulogu: " Kad mi je Oliver prvi puta rekao za film, pitao sam zašto bih sudjelovao u filmu o čovjeku koga svaki dan vidimo na CNN-u. U to sam vrijeme imao prilično površne poglede – da budem iskren - i na Busha i na Olivera. No, kad sam pročitao scenarij, bio sam 'kupljen'. Obično kad se radi biografski film, prati se desetak godina nečijeg života, no, ovdje idemo od nečije 21. do 58. godine. Kad sam to pročitao, shvatio sam da je to za glumca najveći mogući izazov i odmah se pitao hoću li biti dorastao tom zadatku. Toga me bilo najviše strah".


Elizabeth Banks glumi Lauru Bush, otkako je, kao mlada bibliotekarka, upoznala budućeg političara na jednoj kućnoj zabavi, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pa do vremena Prve dame. James Cromwell portretira bivšeg predsjednika Georgea Herberta Walkera Busha, oca sadašnjeg predsjednika. Za njega, izazov nije bio izgledati kao stvarna osoba iz života, nego biti lik u službi priče koju iznosi film.


U filmu „W.“ pojavljuje se i Richard Dreyfuss kao dopredsjednik Cheney, dok Thandie Newton glumi državnu tajnicu Condoleezu Rice, a Jeffrey Wright bivšed državnog tajnika Colina Powella. Toby Jones tumači političkog savjetnika Karla Rovea, a Ellen Burstyn bivšu prvu damu Barbaru Bush.

XS
SM
MD
LG