Linkovi

Sedam funti - novi film Willa Smitha


Ben Thomas na samom početku filma najavljuje da će izvršiti samoubojstvo. Kako se prikazuju pojedinosti iz prethodnih mjeseci njegova života, tako postupno i njegovi razlozi za samoubojstvo postaju sve jasniji, čak i kad se promijene okolnosti, što bi trebalo dovesti do promjene njegove prvotne odluke. Kao uspješan izumitelj i poduzetnik, Thomas je počinio izuzetno strašnu i smrtonosnu pogrešku, te, posudivši motiv iz Shakespeareova „Mletačkog trgovca“ – koji je tražio 'funtu mesa', odnosno ljudskog tijela kao odštetu za krivnju koju je pretrpio – tako se i Thomas odluči da dade „Sedam funti“ kao otkup za svoje grijehe. Will

Smith je izuzetno vješt glumac u ulogama akcijskih heroja ili u komedijama, ali, kao što je bio slučaj i s filmom „U potrazi za srećom“, Smith kaže da je „Sedam funti“ od njega tražilo da izrazi mnogo dublje, iskrenije i suštinske osjećaje: "To je za mene potpuno novo putovanje … mjesto kamo sam se uvijek plašio otići. Isto tako, to je nešto što sam oduvijek čeznuo da budem sposoban stvoriti, da mogu glumom iskazati ideje i koncepte koji su izrazito snažni i smisleni. No, svejedno, to je za mene posve novo umijeće".

Još jednom, talijanski redatelj Gabriele Muccino gurnuo je Smitha u interpretaciju koja je realistička i nesentimentalna, premda se bavi vrlo dubokim emocijama. Središnji lik među sedmero osoba kojima Smith, kao Ben Thomas, odluči pomoći, je Emily, mlada žena koja će umrijeti ako ne dobije transplantirano srce.

Rosario Dawson, koja glumi Emily, kaže da ju je redatelj Muccino stalno prisiljavao da se liši svojih ranijih glumačkih manirizama: "Ona umire i premda bi mogla biti ispunjena gorčinom zbog loših karata koja joj je nadijelio život, ona nije takva. Ona je jedno prekrasno biće koje se budi s osmijehom, jer doživljava 'još jedan čaroban dan', dan u kojemu uživa u svakoj sekundi jer joj se možda neće pružiti slijedeći dan. Njezin dignitet pred licem smrti duboko me se dirnuo i zaista se nadam da će imati odraza kod ljudi koji u stvarnom životu dijele njezinu sudbinu".

Poput Dawson, Will Smith kaže da je mirnoća njegove uloge bila izazov za njegovu prirodnu tendenciju pričljivosti: " Bilo mi je doslovce iscrpljujuće uvući se u mentalni prostor Bena Thomasa. Taj je prostor temeljen na ideji traume, a to je dio koji ja nisam uspijevao shvatiti … nisam ustvari želio doći u stanje duha slomljenog traumom. Uvijek sam glumio likove koji na traumu reagiraju podizanjem glave i bacaju se u akciju. No, takva je reakcija za većinu nas manje autentična, a za mene osobno uopće nije autentična. Dakle, uz mnogo propitivanja, razgovora i proučavanja materijala tijekom priprema za ulogu, pokušao sam shvatiti istinu o tome što to znači kad se izgubi zaista sve".

Što se tiče nakane njegovog lika da jedan strašan čin iskupi nizom dobrih djela, Smith vjeruje da bi ona mogla biti uzaludna. 'To je kao kad zvono zazvoni a vi ga pokušate vratiti da odzvoni unatrag. To se ne da napraviti,' kaže Smith. 'Može se možda samo zazvoniti novim zvonom koje bi moglo imati iscjeljujući učinak na uši.'

U filmu „Sedam funti“ još glume Woody Harrelson, Michael Ealy i Barry Pepper, kao i 13-godišnji sin Toma Cruisea, Connor Cruise. Glazbu za film je skladao venezuelanski kompozitor Angelo Milli.

XS
SM
MD
LG