Linkovi

Vicky Cristina Barcelona - novi film Woodya Allena


Za zadrtog Njujorčana, Woody Allen je pokazao zavidnu toleranciju ka promjeni mjesta radnje: njegov najnoviji film odvija se u sunčanoj Španjolskoj gdje se životi i ljubavi dviju američkih turistkinja i dvoje španjolskih umjetnika isprepliću na neočekivane načine.

Grad je romantičan, noć je topla … što još mogu poželjeti dvije prijateljice koje su iz Amerike došle na ljetovanje u Španjolsku. Postdiplomantica Vicky – već zaručena – nada se provesti neka istraživanja za svoju dizertaciju. Slobodoumna Cristina ogledava se za svakom mogućom avanturom. Avantura se i pojavljuje u liku zavodljivog slikara Juana Antonija, koji se ovim mladim ženama predstavlja u jednom restoranu u Barceloni.

Oskarovac Javier Bardem glumi zgodnog i zavodljivog slikara. Priznaje da ga je isprva binulo da će se naći u stereotipiziranoj ulozi: "Bilo mi je teško: pročitao sam scenarij i pitao se kako oživiti taj lik koji je u tolikoj mjeri kliše, stereotip. No, onda sam shvatio na koji način ga želim interpretirati: prvo, sve stereotipe staviti u prvi plan – sve klišeje o američkim turistkinjama, romantičnom ljetovanju, latinskom zavodniku -; drugo, uništiti te stereotipe i vidjeti što se nalazii za njih. Na koncu konca, svi ljudi dijele ista strahovanja, potrebe, ciljeve i neizvjesnosti. Možda pitaju na razne načine, ali svi tragaju za istim stvarima".

To je već treći film Woodyja Allena u kojemu je ovaj redatelj jednu od glavnih uloga povjerio Scarlett Johanssen. Ona glumi impulsivnu Cristinu koja ne može odoljeti ponudi Juana Antonija. Kaže da, da nije već u ozbiljnoj vezi, ni sama u stvarnom životu vjerojatno ne bi odoljela Javieru Bardemu da ju pozove na vikend u romantičnu vilu. S druge strane, Vicky, koju glumi engleska glumica Rebecca Hall, prigušuje svoju skrivenu želju da bude avanturistkinja. Treba li uopće reći da naše junakinje odlaze s Juanom Antonijem. No, iz dima ovog flerta pravi će požar razbuktati Juan Antonijeva bivša žena, strastvena slikarica Maria Elena, koju glumi Penelope Cruz.

Ozbiljne aspekte ljubavnih odnosa Woody Allen je i ranije gledao kroz prizmu komedije, no, u ovom filmu, kaže Allen čitavo okruženje i likovi slili su se u cjelinu na nešto drugačiji način: "Već sam dugo imao ideju o filmu o dvije žene koje nekud odlaze na ljetovanje. No, iz Barcelone me nazvao jedan znanac i pitao: 'Hoćeš li ovdje možda snimiti neki film? Ako hoćeš, mi ćemo ga financirati.' S obzirom da je financiranje uvijek najteži dio pravljenja filma, odmah sam odgovorio potvrdno. Tjedan ili dva kasnije nazvala me Penelope Cruz, koju ranije nisam poznavao, i rekla da bi rado glumila u mom filmu ako ga radim u Barceloni. Onda sam čuo da je i Javier Bardem zainteresiran i tako su se stvari počele uobličavati. Nakon toga sam pisao ciljano za Penelope, za Javiera i za Scarlett".

Na koncu, vrijedi reći da je Woody Allen bio tako zadovoljan lokalcijom na kojoj je film bio sniman da je odlučio na istom mjestu napraviti još najmanje dva filma.

XS
SM
MD
LG