Linkovi

Zašto se Mars i Venera sudaraju? - nova knjiga Johna Graya


U svom prvom bestselleru "Muškarci su s Marsa, žene su s Venere", psiholog John Gray bavio se posljedicama bioloških razlika između muškaraca i žena po njihove međusobne odnose. Njegova nova knjiga nastavlja istim putem, sugerirajući načine na koje se veze mogu poboljšati, te ljubav održati čitavog života.

Tajna poboljšavanja odnosa muškaraca i žena krije se u razumijevanju načina na koji svaki spol reagira na stres, kaže dr. Gray: "Nova knjiga je usredotočena na novo istraživanje koje objašnjava kako muškarci i žene danas trpe od više nedaća nego ikad ranije. A to je zato što postoje potpuno nove razine stresa. Muškarci i žene različito reagiraju na stres. I tako, jedno za drugim, to dovodi do sve više nerazumijevanja između spolova".

Dr. Gray ponovno koristi metaforu planeta da bi predstavio dva spola - Mars za muškarce, Venera za žene. U knjizi "Zašto se Mars i Venera sudaraju?", on objašnjava da se sve svodi na hormone, posebice na testosteron. Ljudski organizam stvara testosteron kako bi se nosio sa stresom, no, taj hormon vrlo različito utječe na muškarce, odnosno na žene: "Kod muškarca, pokazala su istraživanja, kada se povećava količina testosterona razina stresa se smanjuje. Kod žene, kad se povećava testosteron, njezina se razina stresa uopće ne smanjuje. To je vrlo značajna razlika između žena i muškaraca, koja je, na psihološkoj osnovi, otkrivena tek prije četiri, pet godina. Tijekom radnog dana, žene iskuse stres, ali nisu sposobne da razgovaraju o stvarima koje ih smetaju jer to nije uobičajeni dio radnog okruženja. I tako se razina stresa ne ublažava".

A nakon radnog dana, kaže Gray, muškarci i žene imaju potpuno oprečne načine ublažavanja stresa: "Za muškarca, najbolji način nošenja sa stresom je da se odmori, opusti i zaboravi na probleme proteklog dana. Kad muškarci, recimo, sjednu pred televizor i gledaju utakmicu, njihova tijela doslovce obnavljaju razinu testosterona. Kada žena, s druge strane, dođe kući, razmišljajući što ju još očekuje, njezina razina stresa skokovito poraste na još višu razinu nego što je bila na poslu".

Dr. Gray kaže žena opterećena stresom mora porazgovarati o tome što ju muči. Takav razgovor, naime, stimulira oslobađanje hormona oksitocina u mozgu. Taj se hormon - kako je otkriveno tek prije nekoliko godina - oslobađa pri svim djelatnostima suradnje, suosjećanja i komunikacije i, kod žena, snižava razinu stresa. Dr. kaže da žene jednostavno danas ne dobivaju dovoljno oksitocina. Znajući kako taj hormon pomaže ženama da se bolje osjećaju - kaže Gray - muškarci trebaju više učiniti da bi stimulirali proizvodnju oksitocina: "To znači da trebaju pokazati više ljubavi ... ne velikim gestama, nego malim činima koji ženama mnogo znače: držati ju za ruku, zagrliti ju više puta dnevno, komplimentima pohvaliti njezin izgled i slično. Svaka takva stvar je sam po sebi mala, ali zbrojene one su najvažniji element smanjenja stresa kod žena".

Uz to, naglašava dr. Gray, muškarci moraju naučiti slušati, jer kad ne slušaju s pažnjom, pojačava se vjerojatnost sudara Marsa i Venere. A, i jedna i druga strana, kaže on, trebaju naučiti komunicirati jedno s drugim i postati puno realniji u svojim očekivanjima. Tako će, na koncu, i Mars i Venera naći više ispunjenja i harmonije i uživati žitav život u ljubavi.

XS
SM
MD
LG