Linkovi

Admiral Michael Lefever predvodi humanitarnu akciju u Pakistanu


Američko ministarstvo obrane postavilo je jednog visokog časnika američke ratne mornarice za zapovjednika humanitarne akcije kojoj je cilj što brže prebaciti velike količine pomoći u Pakistan, kojeg je prije nekoliko dana pogodio potres katastrofalnih razmjera. Admiral Michael Lefever uskoro će u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, osnovati Koordinacijski centar za dopremu američke humanitarne pomoći.

Zadatak admirala Michaela Lefevera je suradnja s pakistanskim vlastima, kako bi se u zemlju dopremila točno ona pomoć koja je zaista potrebna. Osam američkih vojnih transportnih helikoptera već je stiglo u Pakistan, gdje će pomoći u prijevozu žrtava u bolnice te dopremi pomoći u potresom pogođena područja. Potres je pogodio krajeve na sjeveru zemlje, oko 150 kilometara od glavnog grada. Glasnogovornih Centralne komande američkih oružanih snaga, bojnik Mathew McLaughlin, izjavio je da je jučer ratno zrakoplovstvo Sjedinjenih Država Pakistanu dopremilo više od 40 tona humanitarne pomoći. To je prva pošiljka, u kako se najavljuje, 'zračnom mostu' koji će povezati Islamabad i sjedište američke Centralne komande: "Centralna komanda u ovom je trenutku uključena u dopremu velikih količina humaniatarne pomoći za našeg saveznika, Pakistan. Potres je uzrokovao velike štete, razmjeri kojih još nisu u potpunosti ustanovljeni. Strateški položaj Centralne komande je takav da u ovoj regiji mi imamo jedinstvene mogućnosti da pružimo pomoć ovoj savezničkoj zemlji".

Pakistanska je vlada zatražila isporuku hrane, vode, šatora i medicinskog materijala. Bojnik McLaughlin kaže da se pomoć doprema vrlo brzo jer Ameriku i Pakistan povezuju vrlo bliske diplomatske i vojne veze: "Činjenica da je Pakistan saveznik ubrzava dopremu pomoći. Kao što je to činila i u prošlosti, Centralna komanda je odlučna da pomogne - i zemljama koje su američki saveznici, ali i onima koje to nisu. Komanda želi pomoći bilo kome tko je u ovoj regiji naše odgovornosti. Sama činjenica da je Pakistan saveznik, ubrzava dopremu pomoći. Humanitarni napori Centralne komande američkih oružanih snaga – pod čiju nadležnost spada i širi pojas Srednjeg istoka, Jugo-istočne Azije i istočne Afrike – mogu protegnuti i na Indiju i dijelove Afganistana" - izjavio je bojnik Michael McLaughlin.

Centralna je komanda prije dvije godine sudjelovala u dopremi pomoći u Iran, nakon što je tu zemlju pogodio katastrofalni potres. Glasnogovornik McLaughlin je rekao da ova humanitarna akcija neće oslabiti američke napore u borbi protiv terorističkih mreža koje djeluju na ovom području.

XS
SM
MD
LG