Linkovi

Untraceable - novi triler Diane Lane


Diane Lane glumi specijalnu agenticu FBI-ja Jennifer Marsh, na čelu ekipe kompjuterskih stručnjaka koji istražuju kriminal u kibernetskom prostoru – zločine na Internetu. Većinu njihovih slučajeva predstavljaju prevaranti i seksualni predatori, ali, jednog dana, naiđu na nešto mnogo zlokobnije i smrtonosnije.

Na jednom websajtu, live video prikazuje zavezanu žrtvu, začepljenih ustiju, u čiju je ruku ubodena intravenozna cjevčica za unos lijeka. Ne zna se kakav se lijek unosi u žrtvu, ali se zna da svatko tko posjeti tu stranicu doprinese daljnjem otpuštanju lijeka u tijelo žrtve.

Na sajtu se pojavljuje sve više žrtava podvrgnutih još jezovitijim metodama ubojstava, te agenti uviđaju da imaju posla sa serijskim ubojicom. Kako se među internetskim korisnicima širi riječ o tom websajtu, tako ga sve više znatiželjnika posjećuje sudjelujući tako u ubojstvima. Agentima predstoji utrka s vremenom u identifikaciji ubojice, no, pokazuje se, on je vrlo vješt u korištenju internetske tehnologije, možda i vještiji nego što su oni. … Diane Lane, koja tumači lik agentice Marsh, kaže da je bila inspirirana stvarnom agenticom FBI-ja koja je stručnjak za kibernetske zločine s kojom se sastala dok se pripremala za svoju ulogu: "Ona je izgledala sjajno – dobro odjevena, odlična frizura -, lijepo našminkana, a uz to je i majka kćerki tinejđerki koje jako poštuju to što ona radi. Ona je pravi anđeo čuvar svih nas, koja radi iza kompjuterskog ekrana presrećući zle nakane raznih pojedinaca i skupina".

Colin Hanks glumi jednog od ključnih članova ekipe FBI-jevih stručnjaka. I on se sastao sa stvarnim takvim stručnjakom u pripremi svoje uloge: "Proveo sam jedan dan s agentom FBI-ja i odmah sam mu rekao da mi pokaže sve što može kako bih točno shvatio što sve on radi. On je bio vrlo diskretan, ali i efikasan … pokazao mi je stvari koje su me šokirale … slike na koje mi se smučilo; nakon toga sam stvarno i sam htio napraviti nešto da pomognem tim ljudima u borbi protiv takvih odvratnih stvari".

Temeljna premisa filma "Untraceable" – u slobodnom prijevodu 'Ne ostavljajući traga' – baš kao što se vidi iz naslova, ukazuje da ubojica zna toliko o Internetu da može digitalno sakriti sve svoje tragove i spriječiti da se otkrije lokacija njegovog kompjutera na koji snima video žrtava u stvarnom vremenu. Bivši istražitelj FBI-ja E.J. Hilbert, koji se bavio kompjuterskim zločinima, bio je tehnički savjetnik pri snimanju filma. On kaže da u stvarnom životu potraga za dobro sakrivenim websajtom može potrajati duže nego što je to bio slučaj u filmu: "Ako ste dovoljno vješti, možete to i napraviti. I sam sam progonio zločince koji su radili upravo tako nešto – uspješno sakrivali svoj websajt. Kad sam radio takve istrage i sam bih se na webu sakrio – praktički se prerušio i pretvorio u negativca – jer sam znao da i oni mogu otkriti mene jednako kao i ja njih. Bi li trajalo tako dugo kao što je u filmu da ih se pronađe? Možda da, prije godinu dana, ali tehnologija napreduje doslovce danomice".

Scenarij za film "Untraceable" napisao je Robert Fyvolent. Glumačka postava uključuje još Billyja Burkea, Josepha Crossa i Mary Beth Hurt.

XS
SM
MD
LG