Linkovi

Umjetnost i tehnologija


Prva izložba novog muzeja Sveučilišta Loyola, u Chicagu, izaziva prilične reakcije u umjetničkim krugovima, postavljajući pitanja o samoj biti umjetnosti i vrijednosti kopija umjetničkih djela. Izložba prikazuje djela talijanskog slikara Caravaggioa, iz 17. stoljeća, ali u postavi nema niti jednog originala njegovih djela. Umjesto toga, tu su isključivo reprodukcije iznimno visoke kvalitete.

Jedna od direktorica Umjetničkog muzeja Sveučilišta Loyola, Pamela Ambrose, priznaje da je izložba na kojoj nema niti jednog originala 'pomalo provokativna', kako se sama izrazila. Kaže da joj kontroverza postaje potpuno jasna kada razgovara s posjetiteljima izložbe. "Ustanovila sam da je reakcija publike iznimno dobra, da posjetitelji otvoreno prihvaćaju takvu zamisao. Samo je nekoliko ljudi odmahivalo glavama u nevjerici i pitalo: pa zašto niste izložili originale?"

Naslov izložbe je "Caravaggio - nevjerojatna izložba". Gospođa Ambrose kaže da u čitavom svijetu postoji samo oko 70 Caravaggiovih djela potvrđene autentičnosti. Prikupiti ih sve na jednoj izložbi bilo bi vrlo teško, ako ne i nemoguće, ističe ona. "Premisa iza toga bila je da sve češće najveća umjetnička djela svijeta ne mogu napustiti svoj dom, bilo da se radi o muzeju ili o onima u privatnim zbirkama, zbog vlastite krhkosti, cijene prijevoza, i, još i više, cijene osiguranja".

Gospođa Ambrose kaže da su Caravaggiova djela na izložbi - njih 57 - ustvari iznimno kvalitetne fotografije, koje su povećane na točnu veličinu originala, od jednog pa do šest metara visine." Sve izgleda zapanjujuće jer su fotografije otisnute na tankom listu plastike i osvijetljene odostraga neonskim cijevima. Kada tako gledate te fotografije Caravaggiovih slika, vidite sve odlično osvijetljeno, vidite i najmanje detalje, koje je na originalima vrlo teško vidjeti".

Vidjeti nove detalje na starim Caravaggiovim slikama jedna je od pozitivnih elemenata izložbe po mišljenju povjesničarke umjetnosti i restauratorice Phoebe Weil. Ona uspoređuje izložbu reprodukcija s originalima koje je vidjela u nekim muzejima. "Jedna od njegovih slika, koja prikazuje ženu s lutnjom, u Muzeju Metropolitan, u New Yorku, u gornjem lijevom uglu ima malen detalj ptice u kavezu. Kada sam gledala original, u Metropolitanu, skoro uopće nisam vidjela pticu u kavezu, a kamoli pojedinosti, jer gotovo nestaju u tamnoj pozadini".

U digitalnoj reprodukciji, kaže gospođa Weil, svaki detalj slike jasno se vidi, uz čitav spektar tonaliteta boja. Uz to, posjetitelj može doći neposredno do izloška i pogledati iz najveće blizine svaki detalj, što s originalom ne bi bilo moguće. Obje naše sugovornice ističu korisnost ovakve izložbe ne samo za prosječnu publiku, nego posebice za učenike, studente i slikare, koji mogu usporediti desetke Caravaggiovih djela na istom mjestu. One se nadaju, međutim, da će posjetitelji na kraju obilaska biti svjesni da nisu vidjeli izravno Caravaggiovo slikarstvo, nego priču o njegovim djelima.

Inače, ovu izložbu Umjetničkog muzeja Sveučilišta Loyola organizirala je talijanska radio-televizija RAI, i ona je već bila prikazana u Europi.

XS
SM
MD
LG