Linkovi

Ukrajina i  NATO


Ukrajina i Gruzija žele u NATO savez. Administracija bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha snažno je podržavala njihove aspiracije. No na summitu NATO saveza u Bukureštu, u travnju 2008. godine, bio je odbačen prijedlog da obje države otpočnu proces poznat kao „Akcijski plan za članstvo“. U završnom komunikeu jednostavno stoji da su se čelnici NATO saveza složili da će ove države postati članice NATO saveza međutim nije bio naveden vremenski okvir u kojem bi se to dogodilo.

Bivši dužnosnik Državnog tajništva u administraciji predsjednika Georgea Busha David Kramer, u čijoj su nadležnosti bila europska i euroazijska pitanja, kaže da obje zemlje trebaju prevladati brojne zapreke prije nego postanu članice: "Članstvo u NATO savezu vezano je s ispunjavanjem kriterija. Zemlje ne mogu samo ispuniti molbu i postati članice sljedeći dan. One moraju provesti političke, ekonomske i sigurnosne reforme. Radi se o dugotrajnom procesu. U nekim područjima Gruzija i Ukrajina postigle su napredak no u drugima, pred njima je još dugačak put. Dakle, do njihovog članstva neće doći skoro".

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko zalaže se za članstvo u NATO savezu od kada je stupio na vlast prije pet godina. Ankete pred ukrajinske predsjedničke izbore – koji se održavaju ove nedjelje - pokazuju da Juščenko dosta zaostaje za protukandidatima, premijerkom Julijom Timošenko i Viktorom Janukovičem, čelnikom moćne „Partije regija“ u ukrajinskom parlamentu. David Marples sa Sveučilišta Alberta u Kanadi osvrće se na stajališta predsjedničkih kandidata prema NATO savezu: "Stav Julije Timošenko nije jasan. Janukovič se tome protivi, ali bi, vjerojatno, pristao na referendum o članstvu. Sva istaživanja javnosti pokazuju da bi većina građana glasala protiv članstva u NATO savezu; njih između 55 i 60 posto bilo bi protiv".

Rusija se snažno protivi želji sadašnje vlade da zemlja uđe u NATO. Analitičari dodaju da su zbog toga odnosi između Kijeva i Moskve lošiji nego ikada ranije. No Robert Legvold sa Sveučilišta Columbia kaže da je članstvo u NATO-u danas znatno manje važno pitanje nego prije pet godina: "Jedna od zanimljivih stvari oko ovih izbora jest da niti jedan od 18 kandidata, čak ni Juščenko, ne postavlja pitanje NATO saveza. Kad se pogledaju odnosi Ukrajine i NATO saveza i predsjednički izbori u ovoj zemlji, može se reći da je Ukrajina dalje od članstva u NATO savezu nego prije".

Robert Legvold kaže da je to najviše zbog percepije samog NATO saveza: "NATO sve manje smatra Ukrajinu prikladnom članicom. To je zbog toga što Kijev nije riješio vlastite strukturalne probleme, napravio je tek manji napredak po pitanju vojne reforme, a još manje oko korupcije, političke stabilizacije ili napretka u cjelini. NATO u ovom trenutku ionako ima problema s prošlim proširenjima, isto kao i Europska Unija".

Ukrajina bi također htjela postati članica Europske Unije. Stručnjaci, međutim, kažu da Kijev ima još manje izgleda za to jer su kriteriji Unije stroži od NATO-ovih.

XS
SM
MD
LG