Linkovi

Izdajnik - novi film Dona Cheadlea


Samir Horn – američki državljan rodom iz Sudana – nalazi se na prvoj liniji bojišnice u ratu protiv terora. No, kada bude povezan s bombaškim napadom na zgradu jednog američkog veleposlanstva, Horn se nađe na meti specijalnog protuterorističkog odreda FBI-ja.

Ono što istražitelji FBI-ja ne znaju jest da je Samir duboko ubačeni tajni agent CIA-je u supertajnoj misiji. Igrajući šah s karizmatičnim vođom militanata, čije je povjerenje stekao, Samir pokušava spriječiti planiranu seriju samoubilačkih bombaških napada u Sjedinjenim Državama.

Don Cheadle glumi Samira, a i producent je filma "Izdajnik". Priznajući da je tema filma vrlo aktuelna, ovaj glumac – nominiran za oskara za film "Hotel Ruanda" – kaže da njemu osobno to nije bio glavni razlog za snimanje ovog filma: "To je akcijski triler … špijunski triler … koji se događa na pozadini svijeta u kakvom danas živimo. Emocionalni naboj filma proistječe iz stalnog bliskog praćenja glavnog lika i razmišljanja: što bih ja učinio da sam na njegovom mjestu? Bih li ovo žrtvovao? Što bi za mene bila prevelika cijena? S kakvom bi kolateralnom štetom bio u stanju živjeti?"

Australski glumac Guy Pierce glumi protuterorističkog agenta FBI-ja koji s Cheadlovim likom igra vrlo opreznu igru mačke i miša. Scenarist Jeffrey Nachmanoff debitira kao redatelj filma "Izdajnik". Kaže da je pokušao izbjeći stereotipe kakvi se često koriste u holivudskim filmovima: "Mislim da je vrlo dobro kad se neprijatelje prikaže kao stvarne osobe, a ne kao likove iz stripa. Ne samo zato što mislim da je etički i društveno odgovorno da ih se portretira kao stvarne osobe, nego i zato što to filmsku naraciju čini boljom, složenijom i zanimljivijom".

Međunarodna glumačka postava uključuje i američkog glumca Jeffa Danielsa kao Samirovog 'mentora'. Francusko-marokanski glumac Said Taghmaoui glumi terorstičkog vođu, a britanska televizijska i filmska glumica Archie Panjabi glumi ljubavnicu koju je tajni agent prisiljen zavaravati.

XS
SM
MD
LG