Linkovi

Rolling Stonesi ponovo se kotrljaju Amerikom


Na baseball stadionu Fenway Park u Bostonu, s dva rasprodata koncerta, Rolling Stonesi otpočinju svoju svjetsku turneju nazvanu “The Bigger Bang” – u prijevodu “Veći prasak”. To ime turneji odlično pristaje, jer su Stonesi, već od prije neprikosnoveno najuspješniji koncertni sastav na svijetu, odlučili po spektakularnosti nadmašiti svoje prethodne turneje “Steel Wheels” i “Bridges of Babilyon”. Sama scena će biti šira od raspona krila aviona Boeing 747 i visoka je skoro 30 metara. Cijelokupna oprema teži preko 300 tisuća tona, a sa sastavom će putovati po Americi natovarena na 70 kamiona-tegljača.

Turnja je već prije početka gotovo potpuno rasprodata, s najskupljim ulaznicama preko 450 dolara. Ray Wadell, urednik glazbenog časopisa Billboard kaže da je sastav The Roling Stones daleko najuspješniji koncertni izvođač u povijesti. Samo od 1989. godine do danas sastav je na nastupima utržio milijardu i sto pedeset milijuna dolara, prodavši preko 12 milijuna ulaznica!

Članovi sastava, inače u svojim šezdesetim, kategorički niječu tvrdnje po kojima su prestari za nastupe ovih razmjera. Gitarist Keith Richards, kaže da razumije da neki ljudi mogu misliti da oni te nastupe samo otaljavaju, međutim da se to jednostavno ne događa. Pjesme poput “Jumping Jack Flash” svake večeri znaju zvučati drugačije i donijeti nešto novo, kaže on i dodaje: “ nama ovo ne treba da bi se dokazali ili da bi prehranili naše obitelji.”

O svojoj ulozi u sastavu i odnosu s pjevačem Mick Jaggerom, Richards kaže da su u posljednje vrijeme bili prisiljeni, kao u starim danima, osloniti se ponajviše jedan na drugog, djelomično i zbog toga što se treći originalni član satava, bubnjar Charlie Watts borio protiv raka grla. O razlikama između njega i Jaggera, Richards kaže: Mick se svako jutro probudi s planom: koga će nazvati, gdje će ići, što će jesti. A ja, kad ustanem prvo se zahvalim Bogu, a onda provjerim da su svi telefoni isključeni. Da smo mama i tata u obitelji, on bi bio mama, kaže Richards.

5-og rujna u prodaju će biti puštena i nova studijska ploča Rolling Stonesa, također nazvana The Bigger Bang. Na ploči, prvoj nakon osam godina, naći će se 16 skladbi, od country-soul balada to klasičnih rock and roll skladbi s karakterističim zvukom Rolling Stonesa. Jedna od pjesama na albumu, pod nazivom “Sweet Neo-Con”, oštra je kritika na račun administracije predsjednika Busha. Pjesme Rolling Stonesa rijetko se bave politikom, te je možda baš zbog toga ova dovela do brojnih komentara i napisa u medijima.

Mick Jagger kaže da je pjesma proizašla iz diskusije koju je imao s nekim od svojih republikanskih prijatelja, s kojima se nije složio oko pitanja Iraka. “ Nisam posebice zabrinut oko mogućih negativnih reakcija na tu pjesmu” - kaže Jagger i dodaje “ …no Keith Richards je možda malo zabrinutiji obzirom da on živi u Sjedinjenim Državama, a ja ne!

XS
SM
MD
LG