Linkovi

Osiguravanje grada: unutar najboljih američkih protuterorističkih snaga - nova knjiga Christophera Dickeya


Usvojoj novoj knjizi Christopher Dickey piše da su nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine dužnosnici grada New Yorka zaključili kako se ne mogu oslanjati na to da će ih zaštiti savezne agencije i šef policije Ray Kelly počeo je uspostavljati prvoklasne protuterorističke snage. Među prvim ljudima koje je zaposlio bio je bivši direktor operacija CIA-e David Cohen.

Protuterorističke snage koje djeluju u sklopu newyorške policijske uprave sastoje se od dva glavna dijela – Odjela za borbu protiv terorizma i Odjela za obavještajni rad. Dickey kaže da Odjela za borbu protiv terorzima radi na fizičkoj zaštiti gradske infrastrukture, dok Obavještajni odjel, u kojem radi oko šesto detektiva, prikuplja informacije o potencijalnim prijetnjama: "Oni prikupljaju informacije uglavnom od ljudi, razgovaraju s ljudima, penetriraju različite organizacije od kojih prikupljaju informacije koje su im potrebne da bi zaštitili grad. Taj je odjel također zadužen za onemogućavanje potencijalnih terorističkih organizacija i to vrlo često bez da nekog uhiti ili kazneno goni. U New Yorku živi 40 posto stanovništva koje nije rođeno u Sjedinjenim Državama. Na to se može gledati kao na ogroman problem, međutim, šefovi protuterorističkih snaga Kelly i Cohen na to su gledali kao na izvor potencijalne snage u zaštiti grada".

Knjiga Osiguravanje grada iznosi i pojedinosti o metodama i tehnikama koje koristi newyorška policija, uključujući i oslanjanje na lingvističke i kulturne sposobnosti svojih djelatnika, u radu s etnički i kulturno vrlo raznovrsnim zajednicama najvećeg američkog grada. Kelly i Cohen su tražili da se prijave policajci koji govore strane jezike i javilo ih se 1800, od kojih je 700 njih govorilo kao materinji jezike korisne u borbi protiv terorizma – paštunski, arapski, bengalski ili farsi.

Christiopher Dickey kaže da su te njihove kvalifikacije korištene na različite načine: "Mnogi od njih prešli su u obavještajni rad gdje su radili u civilu kao detektivi na slučajevima u koje su bili uključeni ljudi koji govore te jezike. Drugi su počeli pratiti djelatnosti raznih organizacija na Internetu – čitajući diskusije u chat-roomovima, blogovima i društvenim web sajtovima, gdje možete vidjeti povezanost svih tih skupina iz različitih zemalja koje su zainteresirane za sveti rat protiv Zapada. I kad imate nekoga tko je rođen u Karačiju, tečno govori urdu, poznaje ulice u tom gradu, tad lakše možete nadvladati mnoge prepreke. Moderatori tih sajtova postavljaju svojevrsne filtre, kako bi eliminirali potencijalne uljeze sa svojih web stranica, postavljajući pitanja na koja ne bi mogao odgovoriti neki outsider.

U svojoj knjizi Osiguravanje grada autor piše i to da je neboder koji se gradi na lokaciji gdje su nekad bili blizanci Svjetskog trgovinskog centra trebao biti potpuno redizajniran kad je šef Odjela za borbu protiv terorizma newyorške policije zaključio da neće biti prikladno zaštićen od eventualnih napada. Isto tako trojica agenata Odjela za borbu protiv terorizma newyorške policije odmah su upućena u Mumbai, kad je započeo teroristički napad u ovom indijskom gradu krajem prošle godine, kako bi pokušali iskoristiti to iskustvo za zaštitu New Yorka, grada koji je po mnogoljudnosti i položaju na moru prilično sličan Mumbaiju. Knjigu Christophera Dickeya Osiguravanje grada: unutar najboljih američkih protuterorističkih snaga objavila je izdavačka kuća Simon i Schuster iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG