Linkovi

Američka primabalerina Maria Tallchief, umjetnica svjetskog glasa indijanskog podrijetla


“Balerina uzima korake koje joj drugi daju i onda ih čini svojima. Svaki pojedinac unosi nešto različito u istu ulogu,” rekla je jednom Maria Tallchief. “Kao Amerikanka, vjerujem u veliki individualizam. Tako sam odgojena.”

Maria Tallchief bila je i muza i instrument, i inspiracija i živi izraz onog najboljeg što je Amerika svijetu dala. Njen individualizam i njen genij, zajedno, stvorili su jedno od najljepših poglavlja u povijesti američkog plesa, rečeno je prilikom dodjele nagrade washingtonskog Centra Kennedy Mariji Tallchief, 1996. godine, prestižne nagrade koja se pojedincima dodjeljuje za izuzetan životni doprinos cjelokupnoj kulturi Sjedinjenih Država.

Priznata kao tehnički najsavršenija balerina koju je Amerika ikada dala, Maria Tallchief rođena je 1925., kao Betty Marie Tall Chief, na rezervatu Osage Indijanaca, u Oklahomi. Samo prvih osam godina svog života provest će na rezervatu. G. 1933, njezina je obitelj – otac Osage Indijanac, majka škotsko-irskog porijekla, kao i tolike druge obitelji u Oklahomi, bila prisiljena preseliti u Kaliforniju, njezina se nastanila u Los Angelesu. O svom djetinjstvu, Maria će kasnije pisati: Bila sam dobra učenica u katoličkoj školi. U mnogočemu, bila sam tipična indijanska djevojčica – sramežljiva, povučena. Voljela sam biti vani i većinu vremena provodila u dvorištu, gdje je bila jedna njihaljka. Više od svega, čeznula sam da budem negdje na pašnjacima, da trčim, zajedno s konjima...”

Ali i glazba i ples neodoljivo su privlačili Mariju. Njen je san bio da jednog dana postane balerina. Umjetnička karijera bila je prilično izazovan san za jedno indijansko dijete u tim danima. Maria će ipak učiti balet kod legendarne Madame Nijinske, punih pet godina. Filozofija discipline Bronislave Nijinske – Kad spavaš, spavaj kao balerina; čak i kad, na ulici, autobus čekaš, stoj i drži se kao balerina - bila je Mariji Tallchief potpuno logična. Sa 17 godina, Maria je postala članicom baletnog ansambla Ballet Russe de Monte Carlo i ubrzo je, kao solistica, počela plesati u nizu baletnih predstava, od Šeherazade do proročanske Serenade, u koreografiji Georgea Balanchinea. “Proročanske” stoga što će se ubrzo i udati za Balanchinea, 1946. godine. Bračni par Tallchief/Balanchine radit će kratko vrijeme u pariškoj Operi; bio je to, na neki način, produžetak njihovog “medenog mjeseca.”

Iduće, 1947. godine, Balanchine svoju suprugu vraća kući, u Ameriku, u New York, u svoj Ballet Society, ansambl od kojega će nastati New York City Ballet. Maria Tallchief bit će njegova prva primabalerina i to ostati dugo još nakon što će Balanchine svu svoju pažnju usmjeriti na jednu drugu balerinu, i suprugu. No njena izvedba Balanchineove Žar-ptice, 1949. godine, s ansamblom New York City Ballet, kao i njihova zajednička ranija suradnja s pariškom Operom, postavili su Mariju Tallchief na svjetsku scenu. Kod milijunske američke publike uživala je ogromnu popularnost jer davala je i po osam nastupa tjedno. Potpuna predanost, zapanjujući, neviđeni zanos! Predsjednik Dwight Eisenhower proglasio je, 1953., Mariju Tallchief “ženom godine.”

Punih osamnaest godina Maria Tallchief bila je vodeći eksponent koreografije Georgea Balanchinea, bila je sama srž njegovog baleta, ali njeni osobni trijumfi protezali su se i puno dalje od granica Balanchinea, jer s velikim je uspjehom nastupala i za American Ballet Theatre; sredinom 50-ih godina, gostovala je još kratko sa Ballet Russe de Monte Carlo i za te nastupe bila plaćena više nego bilo koja balerina ikada; a kad je Rudolph Nureyev pripremao svoj prvi nastup na američkoj televiziji, 1962. godine, njegov izbor za partnericu pao je odmah na Mariju Tallchief.

Iznenadila je svijet kad je najavila povlačenje u mirovinu, 1965. godine. Njena želja bila je povući se s pozornice dok je još bila na vrhuncu svojih sposobnosti i svoju ljubav za balet i poštovanje za umjetnost prenositi mlađoj generaciji. Preselila je u Chicago i nastavila raditi kao umjetnički direktor lokalnog ansambla Lyric Opera Ballet, a onda osnovala Chicago City Ballet i do 1987. godine bila njegova umjetnička direktorica.

Iste godine kada je dobila ono priznanje predsjednika Eisenhowera, 1953., i guverner Oklahome, njene rodne države, odajući priznanje njenim međunarodnim uspjesima balerine, ali i njenom promicanju indijanske kulture i indijanskih doprinosa raznim umjetnostima, jer uvijek je s ponosom isticala svoj indijanski identitet i indijansko nasljeđe, dao je Mariji Tallchief počasno ime Wa-Xthe-Thomba, u značenju – Žena dva svijeta.

XS
SM
MD
LG