Linkovi

Swing Vote - novi film Kevina Costnera


U američkim školama učenici uče od prvih razreda da na izborima 'svaki glas je važan', no što ako se dogodi da predsjednički izbori zaista ovise samo o jednom glasu? To je premisa filmske političke bajke glumca i – u ovom slučaju i producenta! - Kevina Costnera.

Bud Johnson je nekad bio pun ambicija da postane zvijezda country glazbe. No, u pokušaju da 'sastavi kraj s krajem', morao se zadovoljiti trošnom prikolicom u jednom prašnjavom gradiću New Mexica i poslom koji se sastoji od pakiranja jaja na jednoj peradarskoj farmi. Radnja filma ga zatiče u trenutku kad je ostao bez tog posla – kakavgod on bio! – i kad nije baš najbolji uzor svojoj 11-godišnjoj kćerki Molly koju sam podiže nakon što ih je napustila njezina majka. No, idealistička Molly ne dopušta da joj se tata zalijeni u svojim građanskim obvezama – glasanju na izborima.

Predsjednička je utrka iznimno tijesna i na koncu ovisi o rezultatima samo malog mjesta u kojemu žive Bud i Molly. Prebrojavanje glasova, međutim, ne može biti okončano zbog tehničkog problema s jednom elektroničkog glasačkom mašinom.

Izborni dužnosnici dolaze Budu na vrata da ga obavijeste da ima pravo ponoviti svoje glasovanje zbog neispravnosti mašine. On je voljan izjasniti se na licu mjesta, ali, na njegovu nesreću, to nije tako jednostavno: novo glasovanje treba izvesti po svim pravilima. On tako ima deset dana do ponovnog glasanja … dovoljno vremena da se nađe u središtu nevjerojatne kampanje pridobijanja tog njegovog jednog glasa, danonoćno opsjednut medijima. Kevin Costner glumi Buda, te režira film koji je i osobno financirao kako bi se angažirao protiv – kako ga on vidi – masovnog stava 'moj glas nije bitan'.

"Mnogima nam se čini da je tako i ja ni ne mogu samog sebe isključiti iz tog kluba. Kad se stvari gledaju u velikim brojkama, onda stvarno i izgleda kao da pojedinačni glas ništa ne mijenja. No, kad čovjek počne o sebi razmišljati kao o dijelu cjeline, dijeliću tkiva koje čini Ameriku … onda shvati da je i njegov glas bitan. Kad ne sudjelujemo u našoj demokraciji onda joj dozvoljavamo da oslabi jer ona ovisi o nama", kaže Costner.

Voditelji kampanja predsjedničkih kandidata pokušavaju otkriti i najsitnije pokazatelje Budovog opredjeljenja, te svoje kandidate tjeraju da govore sve što misle da bi se Budu moglo dopasti. Radnja filma je satirična, ali je – prema Costneru - ukorijenjena u stvarnosti. Kandidati i u stvarnim kampanjama mijenjaju svoje izjave kako im se čini da bi ih publika htjela čuti.

U filmu "Swing Vote" glumi i mlada Madeline Carroll kćerku Molly. Predsjedničke kandidate glume Kelsey Grammer i Dennis Hopper, a Stanley Tucci i Nathan Lane su njihovi neumorni coditelji kampanja. Film je režirao Josh Stern.

XS
SM
MD
LG