Linkovi

Američki plivači očekuju uspješan nastup u Pekingu


Američki plivači odnjeli su 28 medalja na Olimpijadi u Ateni, što predstavlja čak 22 posto ukupno osvojenih medalja američkog tima na tom natjecanju. 12 ih je bilo zlatnih, devet srebrnih i sedam brončanih. Na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu amerikanci su postigli svoj najbolji uspjeh ikada, sa 36 osvojenih medalja, od kojih 20 zlatnih, a postavili su i 12 svjetskih rekorda. Pet od tih 12 rekorda postavio je plivač Michael Phelps, koji je u Melburnu odnio sedam zlatnih medalja. U Pekingu će imati šansu da obori Olimpijski rekord od sedam zlatnih medalja koji je 1972 godine na Olimpijadi u Minhenu postavio njegov sunarodnjak Mark Spitz.

No, Phelps kaže to nije ono najvažnije na ovim igrama: "Vi novinari o tome toliko govorite, a ne ja. Znate da ja radim sve što je potrebno, da se pripremam najbolje što mogu, da otplivam te utrke najbrže što mogu. To je moj cilj, i to je ono o čemu razmišljam".

Phelps dodaje da samo on i njegov trener znaju točno što je njegov cilj na ovim Olimpijskim igrama. U ženskoj kategoriji, plivačica koja privlači najveću pažnju jest Dara Torres, i to s valjanim razlogom. U svojoj 41 godini, ona je najstarija plivačica koja se ikad kvalificirala u američkom timu, i jedina ikada koja će sudjelovati na pet Olimpijskih igara: "Raduje me što ću biti tamo i natjecati se. Učestvovati ću u najmanje jednoj štafeti, i u 50 metarskoj utrci slobodnim stilom. Želim nastupiti za sve nas koji smo prevalili 40, i pokazati da su godine samo broj, i da se još možemo zabavljati".

Raspored natjecanja za plivače na ovoj olimpijadi će biti drugačiji nego na ijednoj do sada. Uobičajeno je da se preliminarna runda natjecanja održi ujutro, a finale navečer. U Pekingu će biti obrnuto, preliminarna natjecanja biti će navečer, a finale ujutro. Razlog tome jest da je američka televizijska mreža NBC, koja je otkupila ekskluzivna prava na prijenos Olimpijade, tražila da finale bude održano u vrijeme najveće gledanosti na američkom tržištu, odnosno u večernjim satima po američkom vremenu. Taj im je zahtjev odobren. Michael Phelps kaže da to nebi trebalo predstavljati nikakav problem, budući da na Olimpijskom nivou, natjecatelji moraju biti spremni za natjecanja u bilo koje doba dana. Oni predstavljaju svoju zemlju, dodaje on, i to je velika čast.

XS
SM
MD
LG