Linkovi

Hrvatska neće tražiti novac od Medjunarodnog monetarnog fonda


U Washingtonu su se okupili čelnici država i vlada na proljetnom skupu Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda. Medju njima je i izaslanstvo Hrvatske koje predvodi ministra financija Ivan Šuker.

Hrvatsko je izaslanstvo je vec imalo nekoliko sastanaka, naravno svi se uklapaju u temu globalne ekonomske krize, koje Hrvatska takodjer osjeća posljedice. O tim posljedicama i tome kako ih spriječiti i kao ih izliječiti razgovarali smo s predsjednikom Svjetske banke za Europu Shigeru Katsu-om te s ministrom financija Hrvatske Ivanom Šukerom.

"Hrvatska je relativno manje bila pogodjena krizom, i to sve do nedavno, no vidjet ćemo kako ce se to odvijati. Uglavnom Hrvatska ima stabilni financijski sektor koji je najviše doprinio da se ta kriza do sada nije suviše osjetila, a isto tako treba imati na umu da se Hrvatsko gospodarstvo temelji na servisnim uslugamaš tako da treba sačekati i ovoljetnu turističku sezonu da vidimo sto ce ona donijeti. Treba još reci da Hrvatska nije ugrožena vise od drugih zemalja, dakle najbolje je sačekati ovogodišnju turističku sezonu“, rekao je gospodin Katsu.

Gospodin Šuker, ministar financija republike Hrvatske bio je zadovoljan današnjim sastancima: "Hrvatska je u poziciji u kakvoj je, ne treba govoriti da je Hrvatska zaobišla tu krizu, naprosto ona je tu gdje i svi ostali, dijeli njihovu sudbinu samo sto imamo tu sreću da imamo stabilan bankarski i financijski sektor i neke stvari smo u datom momentu daleko lakše prebrodili nego drugi, ali zato sada u ovim vremenima koja dolaze moramo biti jako oprezni upravo zbog toga da možemo računati na sva ona sredstva koja ce biti ponudjena u nekakvim novim, da tako kažem, ponudama na svjetskom tržištu i od nekakvih institucionalnih. Dakle nakon svega sve isključivo ovisi o nama koliko ćemo biti pametni i koliko ćemo biti svjesni toga da ove situacije u kojoj se nalazimo. Jel gledajte, neki ljudi misle naprosto da se to dogadja nekome drugom, da se ne dogadja nama, te da moraju dobiti nešto za sto naprosto nema novaca“, kazao je ministar Šuker, koji je na upit da li se ovdje razgovara o novom stand-bye aranžmanu s Medjunarodnim monetarnim fondom odgovorio da uopće ne razmišlja o tome, na temelju čega možemo zaključiti da Hrvatska neće tražiti novac od Medjunarodnog monetarnog fonda.

XS
SM
MD
LG