Linkovi

Moćno srce - novi film Angeline Jolie


Otmica i ubojstvo novinara Wall Street Journala Daniela Pearla u Pakistanu 2002. godine dramatizirana je za veliki ekran, a film se u Sjedinjenim Državama i Kanadi počeo prikazivati u petak pod naslovom A Mighty Heart - Moćno srce. Film koji je režirao engleski redatelj Michaelm Winterbottom kazuje priču iz perspektive novinareve udovice, također novinarke Mariane Pearl, koju u filmu glumi Angelina Jolie.

U Karačiju 23. siječnja 2002. godine Daniel Pearl je poljubio Marianeu po posljednji put. Novinar Wall Street Journala krenuo je na intervju s osobom koja mu je trebala poslužiti kao izvor za izvješće koje je pisao o navodnim lokalnim vezama s terorističkim organizacijama.

Mariane Pearl, u šestom mjesecu trudnoće, brzo je shvatila da je nešto pošlo krivo…i njen je strah bio potvrđen kad je jedna malo poznata organizacija poslala poruku optužujući Daniela da je špijun i tražeći od Sjedinjenih Država da oslobodi sve Pakistance osumnjičene za teror.

Mariane ustaje protiv držanja nekih lokalnih dužnosnika i ubrzo stječe podršku predanih istražitelja koji su kao i ona odlučni da pronađu njenog supruga. Međutim, devet dana kasnije na vrlo plastičnoj video snimci vidjelo se kako mu ekstremisti odrubljuju glavu. Mariane Pearl je 2003. godine potanko opisala svoju patnju u knjizi sjećanja, koju je veteran filmskih dokumentaraca Michael Winterbottom koristio kao vodič u snimanju Moćnog srca.

"Mislio sam da je knjiga toliko snažna tako da je osnovna ideja bila držati se knjige koliko god je to bilo moguće. Naravno, postoje stvari koje možete učiniti u knjizi, a ne možete na filmu, međutim, u knjizi Mariane na jednostavan način pripovijeda priču od dana kad je Danny otet do trenutka kad napušta Pakistan znajući da je ubijen. Preuzeli smo iz knjige, odnosno Marianenine verzije priče, koliko god smo mogli", kaže Winterbottom.

Angelina Jolie kaže da ju je susret s Marieane Pearl inspirirao da prihvati ovu ulogu, iako priznaje da ju je ideja plašila: "Ne znam bih li ja imala snage da učinim što je ona učinila i kad sam prvi put vidjela njene intervjue i način na koji je odgovarala na to što se dogodilo njenom mužu…i bila je u stanju nastaviti i reći "deset drugih ljudi je ubijeno ovaj mjesec u Pakistanu i svi su oni bili Pakistanci i patili su isto koliko i mi patimo"…Kad sam to prvi put čula nisam mogla shvatiti kako je tako brzo došla do toga; međutim, kad sam je upoznala i shvatila odakle to dolazi, shvatila sam koliko je dijalog važan - to je bila za mene velika lekcija".

Iz sigurnosnih razloga filmaši su odlučili da većinu scena s Angelinom Jolie snime u sjevernom dijelu Indije. Međutim, Dan Futterman, koji igra Pearla, otišao je s redateljem Winterbottonom u Karači da neke scene snime i na izvornoj lokaciji.

XS
SM
MD
LG