Linkovi

Američka sportska postignuća u 2009.


Pittsburgh Steelersi su ušli u povijest kad su u veljači pobijedili u finalu doigravanja američkog nogometa, čuvenom SuperBowlu. Pobjedom od 27-23 nad Arizona Cardinalsima Steelersi su osvojili šestu titulu prvaka, jednu više od Dallas Cowboysa i San Francisco 49ersa. U nadmetanju sveučilišta u američkom nogometu pobjedili su „krokodili“ Sveučilišta Floride. Gatorsima je ovo bila druga uzastopna titula i četvrta od 1996. godine.

U sveučilišnoj košarci trijumfirala je Sjeverna Karolina pobjedom na ekipom Michigan State 89-72. Treneru Sjeverne Karoline, Royu Williamsu, to je bila druga titula u pet godina sa sveučilištem koje je nekoć i sam pohađao. U profesionalnoj košarci, NBA ligi, Los Angeles Lakersi su osvojili svoju 15 titulu pobjedom nad Orlando Magicom. Lakersi su svom treneru, Philu Jacksonu priskrbili desetu titulu. Četiri je osvojio s ekipom iz Los Angelesa, a šest sa Chicago Bullsima. Jackson je sve zasluge pripisao igračima: "Uvijek sam osjećao da, kao trener, morate gurati svoju ekipu. Lakersima nije nedostajalo motiva i to sam uvijek osjećao s ovim momcima. Govoreći o osobnom uspjehu, deset osvojenih titula izuzetno je postignuće, tu nema sumnje".

Glavnom pokretaču Lakersa, Kobeu Bryantu, ovo je bila četvrta titula i prva bez centra Shaquillea O Nealla. Kad smo kod košarke kažimo i da je jedan od najboljih igrača svih vremena, Michael Jordan, uvršten u košarkašu Dvoranu slavnih. U bejzbolu, pak, titula se vratila u New York. Momčad Yankee-sa bila je bolja od Philadelphie i osvojila 27. naslov prvaka. Ovaj uspjeh nije mogao biti bolje tempiran jer je došao nedugo nakon otvaranja novog stadiona ekipe iz New Yorka čija je gradnja koštala milijardu i 600 milijuna dolara.

No jedna od najvećih priča američkog sporta u ovoj godini još traje, a to je preljubnički skandal u čijem je središtu najbolji golfer svijeta Tiger Woods. Unatoč iznošenju dosta prljavog rublja u javnost, izvještajna agencija Associated Press proglasila je Woodsa najboljim sportašem proteklog desetljeća. Sportski urednici širom zemlje, koji su glasovali u anketi, očito su napravili razliku između privatnog života Tigera Woodsa i onoga što je postigao na sportskom planu.

XS
SM
MD
LG