Linkovi

Film Slumdog Millionaire - veliki pobjednik na dodjeli Oskara


Od sirotinjskih slumova Mumbaija do blještavila Hollywooda – to je indijska ljubavna priča s dodanim elementom bajke, 'od siromaha postao je bogataš', koja je osvojila srca glasača američke filmske akademije: osam oskara, uključujući i onaj za najbolji film.

No, kako može tinejdžer koji je odrastao u sirotinjskoj četvrti grada, bez ikakvog školovanja, čije je zaposlenje raznošenje čaja telefonskim operatorima u jednom telefonskom centru u Mumbaiju, znati odgovore na sva pitanja u rasponu od sportskih rekorda pa do književnih remek-djela?

Visokoobrazovani natjecatelji, poput liječnika i odvjetnika nisu uspjeli proći dalje od 16 tisuća rupija, a Jamal osvoji 10 milijuna. Uhićen pod optužbom prijevare, Jamal pretrpi teško saslušanje tijekom kojeg ispriča svoju životnu priču prepunu iskustava koja su ga – poput sretnog obrata sudbine – obdarila odgovorima na pitanja na kvizu. … Simon Beaufoy je osvojio oskara za najbolji adaptiran scenarij, temeljen na književnom predlošku. Početna točka bio je roman „Q and A“, indijskog autora Vikasa Swarupa. No, nakon svečanosti dodjele oskara, Beaufoy je objasnio kako su likovi iz romana u njegovoj viziji dobili novu sudbinu nakon što je posjetio Mumbai: "To je bila ustvari reakcija na mjesto radnje. Mumbai je melodramatsko mjesto, kao da je izašao iz opere. U istoj sekundi može kraj vas proći prekrasna žena u skupocjenom sariju, a na korak iza nje osoba bez ruku ili nogu, na maloj platformi s kotačima. To je mjesto nevjerojatnih ekstrema. Kad sam ga vidio, počeo sam pisati takvu vrstu ekstrema u moj scenarij, jer su oni jednostavno izgledali potpuno adekvatni za mjesto radnje".

Danny Boyle – sada 'oskarovac Danny Boyle'! – dobio je oskara za najbolju režiju. U svojim komentarima, nakon primitka pozlaćenog kipića, Boyle je hvalio Beaufoyev istančan i slojevit scenarij: "Ono što me posebno privuklo njegovom scenariju je da, na početku, okosnica filma naizgled je kviz. Ali, ono što se stvarno događa – a to se razlikuje od romana na kojemu se scenarij temelji – jest da, kako se odljušte slojevi, jedan po jedan, tako se pokaže druga okosnica, a to je ljubavna priča, nešto što je emotivno mnogo jače od televizijskog kviza. Svi se volimo 'izgubiti' u romansi, a, ako je to prerušeno u nešto drugo, onda još i više".

Film „Slumdog Millionaire“ trijumfirao je nad filmovima mnogo skuplje i raskošnije produkcije. Redatelj i koproducent Danny Boyle kaže da se nada da će oskari ovog filma poslati poruku neovinsim filmskim stvarateljima: "Jedna od krasnih stvari oko ove večeri prepune nagrada jest da je Akademija donijela trijumf ovakvoj vrsti filma. To je djelo neovisnih filmaša, ono koje, rekli bismo, ide 'protiv struje'. No, vrlo je važno zadržati i potaknuti takvo filmsko stvaralaštvo jer se tako počinje u filmu: nauči se kako napraviti film iz perspektive i umijeća i biznisa".

Žetva za film „Slumdog Millionaire“ ukjlučivala je i one za kinematografiju, za editing, za zvuk, kao i za najbolju filmsku glazbu u cjelini i originalnu skladbu – obje iz pera indijskog skladatelja A. R. Rahmana.

XS
SM
MD
LG