Linkovi

Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje


Ljubitelji filma diljem svijeta dočekali su povratak na velike ekrane odvažnog arheologa koga smo prvi puta upoznali u "Otimačima izgubljenog kovčega", 1981.

Iznošen fedora šešir, vremenom i avanturama razmekšana kožna jakna, dugačak bič od upletene kože ... sve su to dobro poznate značajke Indiane Jonesa u novoj potrazi za nekim legendarnim artefaktom.

Harrison Ford glumi Indyja po četvrti put. U razgovoru s novinarima uoči svjetske premijere filma na festivalu u Cannesu, Ford je rekao da mu nije bio nikakav problem vratiti se ovoj ikoničkoj ulozi koja ga je napravila jednom od najvećih akcijskih zvijezda Hollywooda: "Užitak tumačenja lika Indyja Jonesa krije se u njegovoj inteligenciji, duhovitost, snalažljivosti u situacijama s kojima ga scenarij suočava. Jedina mjera za Indianu je ono protiv čega se mora boriti, dakle zlikovci su u stvari ono što mu pruža priliku da nadmaši očekivanja".

Film "Kraljevstvo kristalne lubanje" zbiva se 20 godina nakon prethodnih filmova, usred Hladnog rata pedesetih godina prošlog stoljeća. Zlikovac nije ON nego ONA, brutalno efikasna sovjetska agentica koju glumi Cate Blanchett. Indy, sa svoje strane, ima novog mladog pomagača koga glumi Shia LaBeouf. Vjerno formuli prethodna tri filma, od sveučilišnog kampusa u Novoj Engleskoj, gdje je profesor arheologije, pa do prostranih pejsaža američkog jugozapada i tropskih džungli Južne Amerike, Indiana Jones progoni, biva progonjen i nudi dobru mjeru tučnjave. Za potonje, Ford tvrdi da je ponovno, kao i ranije, dobar dio akcijskih scena snimao sam kako bi, njegovim riječima, "ostvario pun emocionalni kontinuitet scene, onako kako ga doživljava publika". Producent filma, kao i tri ranija, je George Lucas, koji je i zamislio priču o Indiana Jonesu.

"Željeli smo napraviti najbolji mogući film bez da nam akcijske scene budu čuda tehnike. Dakle, nema lovaca F-14 koji prolijeću ispod mosta, nema ni kompjuterski generiranih scena ili efekata ... sve je realistički staromodni rad kaskadera i puno fizičkog rada od samih glumaca. Ovo je avantura koja ni u jednom trenutku ne napušta stvarne likove," kaže Lucas.

Steven Spielberg, redatelj sva četiri filma o Indiani Jonesu, kaže da su ljubitelji filma svih proteklih 19 godina stalno tražili četvrti nastavak. Na koncu, on je i napravljen nakon što su i Spielberg i Lucas i Ford bili zadovoljni predloženom pričom. No, s tako velikim očekivanjima, sigurno je da će biti kritičara koji će 'Kristalnoj lubanji' dati negativne ocjene. Međutim Harrison Ford kaže da njemu osobno to nije bitno: "Ja radim za ljude koji kupe ulaznicu za kino. Oni su moje mušterije i njima ja moram pružiti najbolji mogući doživljaj. Ovakvi su filmovi prava proslava filmske zabave. Znam da smo napravili ovaj film kako bi podsjetili ljude na čisti užitak koji se doživljava u zamračenom kinu kad se zajedno s drugim ljudima napetog daha gleda nešto novo".

U filmu "Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje" pojavljuje se i engleski glumac Ray Winstone kao Indyjev prijetvorni partner, a, po prvi puta od prvog nastavka, pojavljuje se Karen Allen kao Marion Ravenwood, jedina žena koja može stati Indyju rame uz rame. Glazbu za film skladao je – isto tako, ponovo – John Williams.

XS
SM
MD
LG