Linkovi

Sicko - novi film Michaela Moora


Mnogi filmski kritičari Sicko opisuju kao zločestu, ali zabavnu satiru o nepodesnostima američkog sustava zdravstvene skrbi. Blue Cross, Humana, Aetna,…to je samo šačica tvrtki zdravstvenog osiguranja koje Michael Moore optužuje za lakomost i ignoriranje zdravstvenih potreba američkog naroda. Jedna od žrtvi tog sistema je i Rick.

Pila mu je odsjekla vrhove dva prsta. Bolnica mu je ponudila izbor: kirurški produžiti srednji prst za 60 tisuća dolara, ili prstenjak za 12 tisuća. Inače beznadni romantik, Rick se odlučio na prstenjak za “skromnih” 12 tisuća. A vrh njegovog srednjeg prsta danas počiva u svom novom domu – odlagalištu smeća u Oregonu", kaže Moore.

Moore tvrdi da sustav zdravstvenog osiguranja u Americi ne samo da isključuje 50 milijuna neosiguranih, već i redovito iznevjeruje 250 milijuna svojih osiguranika. … Jedna od njih je Laura Barnum. Nju su kola hitne pomoći odvezla u bolnicu nakon automobilske nesreće. Taj prijevoz osiguranje nije pokrilo - navodno zbog toga što pacijentica za to nije tražila odobrenje svojeg osiguranja. “Ne znam kada sam točno trebala pitati za njihovo odobrenje, možda nakon što sam došla k svijesti još u autu, prije nego što su me strpali u ambulantna kola?,” kaže ona u očaju. Drugi pak opisuju tragične slučajeve kada su izgubili voljenu osobu jer im osiguranje nije odobrilo operaciju ili kemoterapiju. Neki ljudi su na takvu praksu već upozorili javnost, kao na primjer liječnica opće prakse Linda Peeno.

"U proljeće 1987. godine jednom od svojih pacijenata nisam odobrila prijeko potrebnu operaciju koja bi mu inače spasila život, a zbog čega je on preminuo. Ono što sam u stvari napravila je da sam osiguranju uštedjela pola milijuna dolara", kaže Peeno.

“Ovo nije samo razlomljen sustav, to je bolestan sustav”, kaže Michael Moore. On se zalaže za državnu zdravstvenu zaštitu, a da bi dokazao da takav sistem funkcionira, odlazi u Englesku, Francusku i Kubu gdje je zdravstvena njega dostupna svakome. Još jednom, Moore je napravio film koji potiče polemiku. Mnogi ga pozdravljaju u znak priznanja naveliko zakašnjele opće zdravstvene zaštite. Drugi tvrde da su podaci u filmu iskrivljeni. No, u svakom slučaju, Sicko je zabavan film koji navodi na razmišljanje i u kinima je već postao hit. Premijera, koja se nedavno održala u New Yorku bila je rasprodana.

XS
SM
MD
LG