Linkovi

Shutter Island - novi film Martina Scorsesea


Shutter Island, Leonardo DiCaprio
Shutter Island, Leonardo DiCaprio

<!-- IMAGE -->

Američki maršal istražuje zločin u izoliranom azilu za umno poremećene zločince, ali stvari nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. U novom filmu redatelja Martina Scorsesea, „Shutter Island“, napetom psihološkom trileru temeljenom na romanu Dennisa Lehanea, glume Leonardo DiCaprio i Sir Ben Kingsley.

Godina je 1954. Mjesto radnje je maglom prekriven, usamljen otok uz obalu savezne države Massachusetts. Tamo, u zgradama starim više od stoljeća, psihijatri pokušavaju liječiti – a možda i izliječiti! – iznimno opasnu populaciju pacijenata: zločince zatvorene zbog nasilnih zlodjela, uglavnom ubojstava. Maršal Teddy Daniels ulazi u taj sumračni svijet zato što je jedna pacijentica – premda ih on uporno zove 'zatvorenicima' – misteriozno nestala.

Što više Daniels istražuje, to dublja izgleda tajna i to teže postaje razdvojiti zdrave od umno poremećenih … odnosno, žrtve od zločinaca. Od početka svoje karijere, redatelj Martin Scorcese bavio se pitanjem nasilja, s filmovima poput „Taksist“, „Raging Bull“, „Goodfellas“, te oskarom nagrađeni „The Departed“. S „Otokom Shutter“, Scorcese ide sjenovitom, ponekad nevidljivom linijom između realnosti i mašte. Bez da otkrijemo unaprijed previše, recimo da film pokazuje više različitih realnosti i, što se tiče likova, više različitih razina.

Glavni glumci – Leonardo DiCaprio kao maršal Daniels, Mark Ruffalo kao njegov partner u istrazi, te Sir Ben Kingsley kao dr. Cawley, psihijatar koji upravlja bolnicom – kažu da im je posao bio jako težak jer je slojevitost i likova i stvarnosti u pojedinim scenama bila poput divovske slagalice: tek kad si postaio neki dio otkriješ drugi koji mu odgovara. I to usprkos činjenici da su unaprijed vrlo dobro proučili scenarij i knjigu snimanja. U napetost same radnje isprepreteni su i drugi faktori – mračne uspomene generacije veterana Drugog svjetskog rata, poput lika maršala Daniela, kao i napetosti Hladnog rata koje su pedesetih godina prošlog stoljeća pogodile živote brojnih ljudi. U ostalim ulogama pojavljuju se Michelle Williams kao tragična maršalova žena, dok Emily Mortimer i Patricia Clarkson glume likove koje on susretne u bolnici. Veteran velikog ekrana Max Von Sydow tumači briljantnog psihijatra čija vlastita prošlost možda krije vrlo mračne tajne.

XS
SM
MD
LG