Linkovi

Film Horton Hears a Who! - ekranizacija priče Dr. Seussa


Sve počinje kao jedan posve običan dan za gradonačelnika Who-villea ... zakratko, međutim, čitav se njegov svijet okrene naglavačke - i to doslovce. Ali ne, to i nije pravi početak. Priča počinje ovako: "Petnaestog svibnja, u džungli Nool, usred vruća dana, uživajući u svježini bazena, slon Horton je začuo sićušan glasić ..."

Na nezadovoljstvo drugih žitelja džungle Nool - posebice klokana koji je neumoljiv u očuvanju tradicionalnog reda i poretka u životu džungle -, Horton - poznat po bujnoj mašti - ustvrdi da na jednoj mrljici na cvatu djeteline žive sićušna stvorenjca. No, bez obzira na maštu, on je u pravu.

Kad mu gradonačelnik ispriča sve o stanovnicima Who-villea, Horton čvrsto odluči čuvati ih od ikakvog zla ... ne samo njih nego čitavu mrljicu na cvatu djeteline ... premda mu svi u džungli, pa i najbliži prijatelji, govore da ignorira sićušne glasiće. "Ne mogu," kaže Horton. "Obećao sam gradonačelniku, a ja kažem što mislim i mislim ono što kažem. Slon je 100 posto vjeran."

"Želio sam biti tip slona koji ne shvaća da je ogroman i masivan. Onakav kakav je u knjizi - znatiželjan i brižan, bez obzira na svoju glomaznost", tako kaže Jim Carrey koji glasom daje život liku slona Hortona. Gradonačelnika Who-villea tumači Steve Carrell. Carrey vjeruje da živa mašta u knjigama Theodora Greisela - poznatog kao Dr. Seuss - dovodi nove čitatelje njegovim pričama u svakoj novoj generaciji, i da je upravo ta maštovitost ono što je glavno pogonsko gorivo samog filma: "Mislim da, što se djece tiče, najprivlačnija stvar u pričama Dr. Seussa nisu dublji koncepti, nego nevjerojatna kreativnost tvorca priča. On je djeci stvorio likove kakvih nikad prije nije bilo, u svijetovima kakvih nije bilo ... djeca mogu u potpunosti uroniti u taj svijet mašte i pritom još i naučiti vrijedne lekcije".

Steve Carrell dodaje da je tema tolerancije - izražena u Hortonovoj tvrdnji da je "osoba uvijek osoba, bez kako bila mala" - i danas jednako relevantna kao što je bila 1954, kada je ova priča prvo objavljena.

U filmu "Horton Hears a Who!" glasovima se pojavljuju i Carol Burnett, Seth Rogen, Will Arnett i Isla Fisher. Pripovjedač je pjesnik i voditelj emisija vijesti Charles Osgood, a redatelji su Jimmy Hayward i Steve Martino.

XS
SM
MD
LG