Linkovi

Gotovo mjesec - novi roman Alice Sebold


Novi roman Alice Sebold Gotovo mjesec počinje sablažnjujućom rečenicom kojom junakinja Helen Knightly priznaje ubojstvo vlastite majke i umnogome pokazuje čitatelju što može očekivati u njenoj ispovijesti. Međutim, iako ta prva rečenica na određeni način otkriva i rezmira priču ovog romana, tek je nagovještaj onog što stoji iza nje.

Helen Knightly i sama ima dvije kćeri. Radi kao model studentima umjetnosti koji bi joj po godinama mogli biti djeca i vodi brigu o svojoj osamdeset osmogodišnjoj senilnoj maci Clair. Jednog dana popusti pred dugogodišnjim nagonom i zadavi staricu, koja je – kako to Helen promatra – nju ubijala dan za danom. Nakon što njen leš sakrije u ormar, nazove bivšeg supruga kojem prizna zločin i potom ima spolni odnos sa sinom svoje najbolje prijateljice.

Autorica Alice Sebold čita početak romana Gotovo mjesec: "Kad je sve bilo rečeno i učinjeno, ubiti majku bilo je lagano. Demencija, kako napreduje, ima svoje načine da otkrije srž osobe koja je njome pogođena. Srž moje majke bila je trula kao odvratna voda na dnu vaze s tjedan dana starim cvijećem. Bila je prekrasna kad ju je moj otac upoznao i još uvijek sposobna za ljubav kad sam se kasno u njenom životu ja dogodila, međutim, do trenutka kad se taj dan u mene zabuljila, ništa više od toga nije bilo važno. Da se nisam javila na telefon, gospođa Castle, nesretna susjeda moje majke, nastavila bi nazivati ljude s popisa za slučaj nužde koji se nalazio pričvršćen na njenom frižideru bademove boje. Za sat vremena našla sam se kako žurim u kuću u kojoj sam rođena. Bilo je to jedno hladno listopadsko jutro. Kad sam stigla majka je sjedila uspravno u stolici s naslonjačem umotana u šal od mohera, mumljajući si nešto u bradu. Gospođa Castle je rekla kako je majka nije ujutro prepoznala kad joj je donijela novine do vrata".

Nakon ovog početka ostatak romana, čija se radnja odvija unutar dvadeset i četiri sata, bavi se onim što je dovelo do toga da Helen ubije svoju majku. Kako se čini, razvoj tog glavnog lika romana bio je ključni dio kreativnog procesa za autoricu, koja kaže da je tražila prikladni glas, odnosno pripovjedača, za ovakvu tematiku: "Mislim da mi je to omogućilo da u kontekstu romanu ispitujem cijeli niz stvari o našim odnosima s roditeljima, ali i o našem identitetu na planetu. Tko smo uistinu mi? Da li naš identitet ovisi o našem odnosu s roditeljima, da li on dolazi od roditelja, da li dolazi iz naše moralne obveze prema roditeljima? Onda kako definirati koje je dijete dobro, a koje nije? A to je stvar na koju često nailazite kad imate situaciju u kojoj se netko brine i skrbi za nekoga".

Na kraju romana Helen nije u stanju izići iz svojevrsnog transa koji se kreće kroz cikluse bijesa, panike i pohote, tako da njena majka i nakon smrti ima moć da upravlja njenim životom. Tema knjiga tragično je relevantna za milijune ljudi – posebno žena – koji se nađu u situaciji da čim isprate odraslu djecu iz svojih domova, moraju početi voditi brigu o svojim onemoćalim roditeljima. Mnogi kritičari se slažu da iako je zaplet ove knjige intrigantan, od samog početka pojavljuje se dvojba je li vjerojatan, dok glavna junakinja ostavlja na trenutke dojam da je mentalno poremećena, a na trenutke da baš i nije odviše inteligentna. Roman Alice Sebold Gotovo mjesec objavila je izdavačka kuća Little Brown and Company.

XS
SM
MD
LG