Linkovi

Breathe - novi album saksofonista Randya Scotta


Saksofonist i skladatelj Randy Scott počeo je svoju karijeru zajedno s nekim od najvećih jazz zvijezda današnjice, Nancy Wilson, Ronnie Laws i sastavom Hiroshima. Scott se najviše sjeća prijateljstva s danas već pokojnim saksofonistom Groverom Washingtonom.

Da nije bilo kolekcije albuma Grovera Washingtona i želje da je jednog dana upozna svojeg budućeg mentora, Randy Scott vjerojatno ne bi nikad ostavio klasično glazbeno obrazovanje i počeo svirati jazz. Randy Scott kaže da je prekretnica za njega bila upravo jedan od Washingtonovih albuma:"Zapamtio sam svaku notu svake pjesme, mislim da je Winelight moj omiljeni album svih vremena".

Randy Scott na koncu je upoznao Grovera Washingtona. Čak je s njim i nastupao. Za Grovera Scott kaže da mu vječno zahvalan: "Proširio mi je horizonte", kaže Scott, "njegov najvažniji savjet je bio da uz jazz nastavim svirati klasičnu glazbu jer ću tako zaokružiti tehniku sviranja i razviti dobar ton".

Nakon diplome na sveučilištu Michigan State sveučilišta, gdje je bio stipendist na katedri klasične glazbe, Scott se 'bacio' na jazz. Počeo je skladati, producirati i snimati vlastite albume. Njegova mješavina jazza s rhytm and bluesom i hip-hop-om egzistira na rubu glazbenog stila smooth-jazz. To se posebice odnosi na njegov najnoviji album pod naslovom Breathe.

"Izazov je bio kako stvoriti nešto što nije u potpunosti neuobičajeno no u isto vrijeme zadržati svoju samosvojnost. Svaki žanr ima svoje osobine koje sam naučio cijeniti. Volim laganu jazz glazbu no ona ponekad može postati prerazvodnjena i tada sliči bezličnoj studijskoj glazbi koju slušamo u liftovima i super-marketima. Jako sam se trudio da album ne upadne u tu kategoriju", kaže Scott.

Više o Randyu Scottu i njegovom novom albumu Breathe možete naći na njegovoj internetskoj stranici www.randyscottonline.com

XS
SM
MD
LG