Linkovi

Strašilo - novi roman Michaela Connellya


Strašilo nije roman o detektivu Harryju Boschu, liku koji se pojavljuje u skoro dvadesetak ranijih Connollyjevih romana. U njemu se pojavljuju kao likovi Boschova povremena družica, agentica FBI-ja Rachel Walling i novinar Los Angeles Timesa Jack McEvoy, koji se kao junak pojavljuje u Connellyjevom romanu iz 1996. godine Pjesnik. Na početku romana McEvoy saznaje da će ga njegov list, zajedno s većim brojem drugih novinara, otpustiti u okviru plana smanjivanja troškova i zadržavanja konkurentnosti u izmijenjenom medijskom krajobrazu. Pred njim je njegov posljednji novinarski zadatak, reportaža o šesnaestogodišnjaku koji je optužen za ubojstvo jedne egzotične plesačice. Ubrzo shvaća da mladić nije ubojica iako je priznao ubojstvo.

Autor Michael Connelly kaže da Strašilo ima i jedan drugi aspekt: "Strašilo je priča o crnoj strani tehnologije - kako ona može raditi za nas i kako ona može raditi protiv nas. Jack McEvoy se ponovno nakon više od jednog desetljeća susreće s Rachel Walling. I ovaj put zajedno stežu obruč oko serijskog ubojice – Strašila".

A serijski ubojica sluša Doorse i, kao i u svim kriminalističkim romanima, inteligentna je i spretna osoba. Već u prvom poglavlju saznajemo tko je. Koristi se tehnologijom i djeluje potpuno nezamijećen, jer unaprijed zna što će policija poduzeti protiv njega. Jack McEvoy mu je na tragu. Put ga vodi u Nevadu, pokraj Las Vegasa usred pustinje na autocestu koju službeno zovu Autoput 93, ali je poznata i po nadimku Najusamljenija cesta u Americi.

Krenuo sam na sjever kroz pustinju po Autoputu 93, prema zatvoru Ely State. Autoput 93 me vodio pokraj Zrakoplovne vojne baze Nellis i potom doveo do Autoputa 50 u smjeru sjevera. Nije prošlo puno vremena prije negoli sam shvatio zašto ovu cestu zovu najusamljenijom u Americi. Čista pustinja nalazila se na obzoru u sva četiri smjera. Dok sam vozio grubo isklesani planinski lanci, bez ikakve vegetacije, pojavljivali su se i nestajali. Jedini znaci civilizacije bile su dvije trake asfalta i kablovi električne energije koje su uzdizale iznad brežuljaka čelične figure, poput divova s nekog drugog planeta. Ispred mene automobil koji me pretekao nestao je iza sljedeće uzvisine. Osjećao sam se kao da sam ostavljen sam na površini Mjeseca.

U ovakvoj situaciji Jack shvaća da je potpuno odcijepljen od svijeta. Nema mobitela, gotovine ni kreditnih kartica. Počinje se pitati progoni li on ubojicu ili ubojica progoni njega? Kao bivši dugogodišnji novinar Los Angeles Times, Michael Connolly zabrinut je zbog sudbine tiskanih medija i jedan dio svog novog trilera posvećuje razmišljanjima o toj temi. Jacka McEvoya njegov list traži da ostane još dva tjedna na poslu kako bi podučio zanatu svoju mlađu i puno jeftiniju nasljednicu – djevojku tek izišlu s fakulteta, spretnu s vido kamerom i softverom za blogove. Kroz ova dva lika autor vrlo vješto postavlja kontrast između tradicionalnog tiskanog novinarstva i novih medijskih sadržaja koje čitamo, gledamo, slušamo i kometiramo na Internetu. Novi roman Michaela Connellyja Strašilo objavila je izdavačka kuća Little Brown.

XS
SM
MD
LG