Linkovi

George Bush: NATO savez branit će Hrvatsku i Albaniju od bilo koje prijetnje


U Bijeloj kući predsjednik Bush sinoć je potpisao dokument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO savezu. Toj je svečanosti, uz veleposlanike dvije zemlje, nazočio i glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Učlanjenje Hrvatske i Albanije u NATO povijesni je korak – kazao je predsjednik Bush na početku svečanosti: "Današnjom svečanošću proslavljamo dvije mlade demokracije koje teže k preuzimanju novih odgovornosti u vremenima terorizma i ratova. Jačamo američko partnerstvo sa zemljama koje su se svojedobno i same nalazile u okovima komunizma i predstavlja nam zadovoljstvo što činimo velike korake izražavajući dobrodošlicu narodima Albanije i Hrvatske u najveći savez za slobodu koji je svijet ikad imao."

Ovim riječima američki je predsjednik započeo govor na svečanosti u Bijeloj kući na kojoj je potpisao dokument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO savez. U prisustvu glavnog tajnika Sjeverno-atlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffera, veleposlanika Hrvatske i Albanije u Sjedinjenim Državama, te oko 200 uzvanika, američki je predsjednik rekao da je ulazak Hrvatske i Albanije i savez povijesni korak za jugo-istočnu Europu.

Gospodin Bush je naglasio da će Sjedinjene Države i saveznici biti zajedno u obrani ostalih članica NATO saveza: “Sjedinjene Države i NATO saveznici bit će ujedinjeni u obrani članica saveza. Kada se Hrvatska i Albanija i službeno priključe savezu vaši ljudi trebaju znati da ukoliko bilo koja zemlja bude prijetnja vašoj sigurnosti svi članovi našeg saveza bit će na vašoj strani.”

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer bio je iznimno zadovoljan zbivanjima u Bijeloj kući: "Sada smo učinili veliki korak naprijed prema ulasku u savez Hrvatske i Albanije, dvije zemlje koje su pokazale, i riječima i djelima, da su voljne i sposobne preuzeti odgovornosti učlanjenja u NATO. Ove dvije zemlje će biti i primjer za zemlje europskog jugoistoka, pokazujući kako se može prevazići prošlost. Obje su zemlje primjer za ostale zemlje koje ohrabrujemo da krenu istim putem".

I Hrvatska i Albanija očekuju postati članice NATO saveza na summitu u travnju iduće godine. Do sada je Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije ratificiralo osam zemalja, a to moraju učiniti sve članice NATO saveza, njih 26, da bi im se Hrvatska i Albanija mogle pridružiti u proljeće iduće godine.

XS
SM
MD
LG