Linkovi

Povratak Rumija - dokumentarac o utemeljitelju sufizma


Film Rumi Returning, odnosno Povratak Rumija povezuje utemeljitelja sufizma s njegovim islamskim korijenima, a u isto vrijeme slavi njegovu univerzalnu poruku tolerancije i mira.

Ovaj dokumentarni film slijedi Rumijevo putovanje, od njegovog djetinjstva kad je bio ratni izbjeglica do odrasle dobi, kao pjesnika i jednog od najboljih učitelja o savršenstvu ljubavi. 2006. godine, producenti i autori ovog filma, Kell Kearns i Cynthia Lukas, bili su pozvani na Rumijev godišnji festival u njegovom rodnom gradu Konya u Turskoj.

…Već preko 700 godina milijuni muslimana diljem svijeta slave ovu noć 17. prosinca kao noć vjenčanja onoga kojeg zovu sultanom ljubavnika: Mavlane Jalaluddina Rumija. Cynthia Lukas kaže da ih je ta posjeta inspirirala za njihov film: "Osjetili smo duh tisuća ljudi sa svih strana svijeta, različitih vjera, iz različitih država, različitih klasa – svi su se okupili na ovom grobu Mavlana Jalaluddina Mohammada, Zapadu poznatom kao Rumi. Znali smo da se događalo nešto duboko i da ovaj spomenik privlači ljude s razlogom".

Gospođa Lukas dodaje da, kada su shvatili da je Rumijeva 800 godina stara poruka relevantna i danas, poželjeli su je proširiti putem filma. “Njegova je poruka poruka velikih učitelja mudrosti koje smo imali kroz povijest. A to je i poruka ljubavi, te tolerancije i poštivanja drugih”, kaže ona.

Kell Kearns dodaje da je temeljna Rumijeva poruka u njihovom filmu jedinstvo, globalna sloga, odnosno nepostojanje razdvojenosti među ljudima. “Mi smo svi jedno,” kaže on: "Ako postoji jedan moto, jedna poruka koju bi svijet nakon 11. rujna trebao usvojiti, rekao bih da bi to trebala biti Rumijeva rečenica u kojoj kaže: ‘Idem u sinagogu, idem u crkvu, idem u džamiju i vidim isti oltar, osjećam isti duh’".

Profesor Akbar Ahmed, predsjedatelj Islamskih studija pri sveuščilištu American u Washingtonu pojavljuje se u ovom dokumentarcu, kao i učenjak-mistik Andrew Harvey, autor brojnih knjiga o Rumiju i sufizmu. A autori filma intervjuirali su i pjesnika Colemana Barksa koji je preveo Rumijeva djela s Farsi jezika na engleski. Uz učenjake koji su intenzivno proučavali Rumija, Kell Kearns kaže da su autori filma razgovarali i s ‘dervišom koji se vrti u krug’ i koji danas živi načinom života za kojeg se zalagao Rumi.

Uzeyir Ozyurt je derviš iz Konyje u Turskoj koji živi preko puta svetišta posvećenog Rumiju. Njegova se obitelj brine za tu grobnicu. On je odrastao doslovce odmah do nastambe gdje je živio Rumi.

Gospodin Kearns kaže da su autori filma njime htjeli prenijeti poruku cijelom islamskom svijetu, ali i Zapadu. Htjeli su osnažiti umjerene muslimane osobom poput Rumija, na koju bi se mogli pozvati i koju bi mogli prisvojiti. A u isto vrijeme željeli su Amerikancima poručiti da su mir, tolerancija, jedinstvo i sloga čovječanstva srž islama. “Želja nam je bila,” dodaje gospodin Kearns, “raspršiti neznanje o pravoj prirodi islama.”

Motivirani UNESCO-vim imenovanjem 2007. godine Međunarodnom godinom Rumija, producenti Lukas i Kearns dovršili su svoj film do rujna prošle godine. Kad su počeli s prikazivanjem filma, stvorili su tradiciju održavanja međuvjerskog dijaloga nakon svake premijere: "Već na našoj svjetskoj premijeri na Univerzalnom forumu kulture u Montereyu u Meksiku, imali smo više od tisuću gledatelja i to je bila prava konferencija međuvjerskih vođa iz čitavog svijeta".

Gospodin Kearns dodaje da je bio nevjerojatan osjećaj u gledalištu vidjeti hindu vjernike kako sjede pored muslimana, a oni pored kršćana i jainista. Tada je, kaže on, shvatio moć koju ima Rumi pa tako i ovaj film. Američka televizijska mreža PBS planira emitirati Rumi Returning 2. listopada, po svršetku mjeseca posta Ramazana. Do tada će producenti ovog filma koristiti svoje djelo za promicanje Rumijeve poruke međuvjerskog dijaloga, sloge i ljubavi.

XS
SM
MD
LG