Linkovi

Roz Savage -  veslanjem do  smanjenja globalnog zatopljenja


Roz Savage su Ujedinjeni Narodi proglasili herojem borbe za zaštitu okoliša. Nakon što preveslavanjem Atlantika prije tri godine podigla svijest o globalnom zatopljenju. Sada vesla preko Pacifika, no uzela je predah da bi sudjelovala u radu UN-ove konferencije u Kopenhagenu posvećene klimatskim promjenama.

Roz, koja je radila kao kompjutorski konzultant, s veslanjem je počela prije nekoliko godina, kada je shvatila da ne voli svoj posao, da kupuje stvari koje joj ne trebaju, te da je izvan dodira sa svojim okolišem: "Shvatila sam da je moj osjećaj samoštovanja povezan sa štovanjem planeta. Shvatila sam da smo povezani sa svime, u kompleksnu mrežu života, te da ćemo se, kad bilo koji element u mreži izgubi balans, svi ubrzo naći u problemima. Za veslanje sam se odlučila jer je dobro za okoliš i što je svojevrsna avantura, te mi daje priliku da osjetim veličinu planeta na kojem živimo. I što je najvažnije dovoljno je neobično da bi privuklo pažnju.“

Savage je imala iskustva u veslanju. Na fakultetu je bila član veslačke momčadi sveučilišta Cambridge, a nakon fakulteta je u Londonu bila član veslačkog kluba. Iako se veslanje po Temzi baš ne može usporediti s veslanjem preko Atlantika, ona se ipak na to odvažila. Napustila je posao, zamijenivši svoju kuću za posebno izgradjen veslački čamac, opremljen izmedju ostalog i kamerom, tako da su tijekom njenog prelaska Atlantika 2006-te, gledatelji mogli s njom doživjeti putovanje.

Trebalo joj je 103 dana da prevesla od Kanarskih otoka do otoka Antigue na Karibima. 2008-me zaputila se preko Pacifika. Prvu etapu svojeg puta – od Kalifornije do Havaja - posvetila je povećanju osviještenosti o zagađenju oceana, upoznavši gledatelje s nečim što se zove velika pacifička deponija, odnosno plutajućom masom plastičnih otpadaka dva puta većom od američke savezne države Teksas. U svibnju Savage je odveslala dalje na zapad, četiri tisuće i 200 kilometara dug put od Havaja do otoka Kiribati u središnjem Pacifiku, koji je ugrožen sve većom razinom oceana uzrokovanim globalnim zatopljenjem. Tom je prilikom potakla one koje prate njenu avanturu da poduzmu korake u cilju smanjena ispuštanja stakleničkih plinova:„Kad sam na oceanu dnevno napravim 10 tisuća zaveslaja. Također za naše zdravlje dnevno trebamo napraviti 10 tisuća koraka. Ideja je da potaknem ljude da se natječu u virtualnoj utrci sa mnom, koliko ja zaveslaja toliko oni koraka“.

Savage će nastaviti s trećom, završnom, etapom prelaska Pacifika u 2010-toj. Ona se nada da će se ljudi, bez obzira gdje se nalazili, moći uključiti u pomaganje svom planetu, jedan po jedan mali korak ili zaveslaj.

XS
SM
MD
LG